Svårsålt eko-hus – nu sänks priset igen: ”Får bita i det sura äpplet”

2017 hölls arkitekttävlingen Dalslandsstugan 2.0, och vinnarbidraget var ett eko-hus med eget kretslopp. Anders Kihlberg byggde en prototyp i Sundserud 2021 för fem miljoner – men tre år senare har fortfarande ingen köpt det.
– Nu tvingas jag sänka priset, säger han.

ANNONS
|

År 2020 påbörjade Anders Kihlberg, ägare av bolaget Dalslands Massivhus AB, tillsammans med Jonas Fred Hell satsningen på ett ekohus i stugbyn i Sundserud i Åsensbruk. Syftet med bygget var att kunna visa upp huset, och sälja till kunder i framför allt storstadsregionerna.

Men Anders Kihlberg menar att försäljningen försvårades på grund av pandemin, och ingen har bott där sedan det byggdes.

– Efter det så har det ju inte varit det bästa läget med höga räntor, och den svenska kronan är dessutom väldigt svag. Så det handlar egentligen om att träffa rätt, kanske någon från till exempel Tyskland med starkare valuta, säger han.

Kostade runt fem miljoner att bygga

Eko-huset med tillhörande växthus kostade runt fem miljoner att bygga, och har legat ute för försäljning i tre år.

Ursprungspriset låg på 5,3 miljoner, men nu har priset sänkts till 3,9 miljoner kronor. Det är en prissänkning på 26 procent.

– Det är klart att det är tråkigt att behöva gå ner i pris, men det har ju gått flera år och ingen har köpt det, så man får bita i det sura äpplet, säger han.

Han hoppas att någon ska vilja köpa det, då han menar att huset är helt unikt.

– Det gör ju i princip inte något avtryck alls, så jag hoppas att någon vill ha ett ekologiskt hus, säger han.

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Melleruds kommun

Mäklaren: ”Det är ett dyrt hus”

Mäklaren Christian Johansson instämmer med Anders Kihlberg om att huset varit väldigt svårsålt.

– Det är ett dyrt hus för vårat område. Det har varit ganska många som har kommit och kollat, men som inte har velat bosätta sig i Åsensbruk, säger han.

Många som varit på visningarna har varit nyfikna på designen på eko-huset, och haft tankar på att bygga ett likadant – men på annan ort.

– Även kommunen har haft bostäder ute i Åsensbruk som varit svårsålda. Jag tror att många är osäkra på hur det kommer att bli med skola och annan infrastruktur där. Sen är det ju en fantastiskt vacker plats i övrigt, men människor verkar mer intresserade av att köpa fritidshus där, säger han.

Han menar att man därför gått ner ännu mer i pris för att möta marknaden.

– Jag hoppas verkligen att någon vill köpa det nu, förhoppningsvis en barnfamilj. Både huset och orten skulle må bra av det, säger han.

LÄS MER:Ute & Inne storsatsar – öppnar nytt på Överby

LÄS MER:Här är de bästa restaurangerna i Mellerud – enligt Google

LÄS MER:Total förödelse inne i brandskadade huset