Regnet och värmen gynnar fästingarna – förhöjd förekomst av TBE i Mellerud

Mellan 2022 och 2023 ökade antalet anmälda fall av TBE från 80 till 121 i Västra Götalandsregionen. Det varma och regniga vädret den senaste tiden gynnar fästingarna och i Mellerud är förekomsten TBE förhöjd.
– Tyvärr sprider det sig mer och mer, säger Maria Wanén, sjuksköterska och områdeschef för region väst på VaccinDirekt.

ANNONS
|

I år har 9 fall anmälts i regionen enligt Folkhälsomyndigheten. Av statistik från tidigare år går det dock att se att den stora andelen av TBE-fall anmäls i augusti och september.

– De allra flesta som har fått TBE blir inte heller diagnostiserad i och med att de inte blivit så sjuka, men det går tyvärr inte att säga vem som kommer att drabbas av allvarligare symptom, säger Maria Wanén.

Utöver att antalet anmälda fall ökade förra året är området med förhöjd risk för TBE stort. Majoriteten av kommunerna med en förhöjd risk ligger i Götaland och Svealand och hela Västra Götalands län räknas som ett riskområde av Smittskydd VGR.

Hjärninflammation

Den stora andelen av de smittade blir inom en vecka av med eventuella symptom såsom huvudvärk, feber och muskeltrötthet. För vissa sprider sig dock viruset till hjärnan och eller hjärnhinnorna och orsakar en inflammation.

– De symptomen kommer ungefär en till två veckor efter att man smittats. Då drabbas man av bland annat av hög feber, svår huvudvärk, förvirring och ljuskänslighet och ljudkänslighet, säger Maria Wanén.

TBE kan även orsaka bestående besvär för den som blivit allvarligt sjuk.

Håll extra koll

I augusti kommer VaccinDirekt att komma till Coops parkering varje torsdag med sin FästingBuss. I den mobila kliniken kan den som vill vaccinera sig mot TBE. Vaccinet kan ges till barn från 1 års ålder och beroende på om man fyllt 50 år eller inte så rekommenderas totalt mellan fyra och fem doser.

Att vaccinera sig kan dock bli dyrt. Oavsett om det är i FästingBussen eller på en vårdcentralen kostar en dos mellan ungefär 350 och 450 kronor.

Maria Wanén rekommenderar att man vaccinerar sig, men ger även rådet att hålla extra koll om man har rört sig i naturen.

– Även om det är varmt är det bäst att ha täckande kläder på sig.

– Myggmedel kan minska risken för fästingbett, men det viktigaste är att man tar hjälp av varandra och kollar kroppen efter att man varit ute i naturen. Det kan också vara en bra idé att duscha efter att man varit ute då fästingar kryper runt ett tag innan de biter, säger hon.

TBE (fästingburen hjärninflammation)

TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och liknande, och, i ovanliga fall, bestående förlamningar. Dödsfall kan förekomma men är mycket sällsynta. Förskolebarn som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Misstänkt oljeutsläpp försvann spårlöst – var naturfenomen

LÄS MER:Dalslands första trafikljus på plats: ”Folk ska haja till”

LÄS MER:Simone och Hendrik flyttade till Dalsland – bygger stugby