Nya ICA-handlaren: ”Mellerud ger mig en skön energiboost”

Med ett stort leende möter han upp, ICA Supermarkets nya handlare sedan den 1 april, Mikael Andersson. 36-åringen är nästan lyrisk över det bemötande har fått i Mellerud.
– Jag gillar det positiva synsättet som finns i Melleruds kommun. Det är viktigt och ger mig en skön energiboost, säger han.

ANNONS
|

Mikael Andersson står och packar upp varor ute i butiken, han hälsar glatt på alla kunder och ser allmänt nöjd ut.

– Det känns lite överväldigande hur trevliga alla är. Jag trivs på en mindre ort, här är det mer betydande att vara handlare då man kan påverka mer i samhället. Bra affärer i Mellerud gör orten mer attraktiv och fler flyttar hit, understryker han.

För att bli ICA-handlare krävs att personen lever upp till ett antal grundkriterier både när det gäller branscherfarenhet och teoretiska kunskaper.

– Det krävs mycket jobb. Jag har inga föräldrar som drivit någon ICA-butik, utan jag har tagit mig fram på egen hand, säger Mikael Andersson.

Ljög om sin ålder

Entreprenör har han varit sedan unga år. Som 13-åring ljög han om sin ålder när han sökte jobb på Willys. För att få jobba dagtid där måste man vara 14 år.

– Mamma var personalchef och ville inte att jag skulle gå genom henne. Men jag avslöjades när jag skrev personnumret. De skrattade och sa att det fick gå ändå. Jag var nog ganska lösningsorienterad. Innan det jobbet simmade jag och samlade in golfbollar, säger Mikael Andersson och skrattar vid minnet.

LÄS MER:Rebecca åkte ut från Bonde söker fru – hittade sin bonde i Mellerud

Han började sin ICA-resa som 18-åring på ICA Skeppet i Kungshamn. Efter studenten flyttade han till Göteborg och började arbeta på ICA Maxi Kungsbacka där han blev kvar i sju år. 2015 blev Mikael Andersson ICA-handlare och tog över ICA Munkedalshallen, som han har kvar fram till 1 september 2024.

– Jag har en butik till i Hedekas och det är en obemannad ICA Butik, det konceptet var vi nästan först med i Sverige att starta. Den heter ICA ToGo Hedekashallen. Men den ska också säljas 1 september.

Men hur kan du rodda alla butiker?

– Jag har en fantastisk personal. Det är en ren vinstlott att få ärva den fina personalen här i Mellerud. Det finns ett positivt synsätt i hela kommunen, så jag har fått en fin bild av Mellerud och ett härligt välkomnande.

LÄS MER:Emma blev trebarnsmamma vid 27: ”Då steriliserade jag mig”

Flera förändringar är gjorda

Melleruds Nyheter träffar honom två veckor efter övertagandet och redan har en del förändringar gjorts i butiken. Bland annat säljs egengjorda matlådor och smörgåsar.

– Vi har tagit in nytt bageribröd och byggt om ytan i fruktavdelningen. 95 procent av vårt köttsortiment kommer från Dahlbergs slakteri, vi styckar och packar köttet i butik. Men allra viktigast är nog vår stora prissatsning där vi sänker priset 4 000 varor. Detta är en satsning där vi känner att vi har en seriös prissättning. De prissänkta artiklarna är dessutom enbart varor som man handlar ofta varje vecka.

Varför valde du butiken i Mellerud?

– Den blev ledig. Men jag fick upp ögonen för butiken redan 2016, fast då kände jag att det var för tidigt. Nu när den kom ut igen körde jag på eftersom jag vill testa och utveckla butiken. Jag vill också utvecklas som person.

Hur ser dina planer ut framåt?

– Vi kommer att förnya butiken framåt. Bland annat ska våra kylar efterleva EU-standard. Det behövs i nästa steg för att minska energiförbrukningen. Jag vill att butiken ska vara en naturlig mötesplats där man kan träffa nära och kära. Det finns en värme i butiken genom personalens fina bemötande.

Personalen ska också tas om hand. Nytt lunchrum och nya kontor är på gång, med byggstart förhoppningsvis innan sommaren. Butiken har cirka 25-30 anställda beroende på säsong.

Blir pappa i maj

Mikael Andersson beskriver sig själv som en vanlig kille som växte upp i samhället Hogstorp i utkanten av Uddevalla. Han har två äldre syskon och båda föräldrarna är i livet. Familjen består av sambon Therese, sonen Henry som fyller sex år i sommar samt en dotter som förväntas komma till världen i maj.

– Vi bor i ett hus några kilometer från Torps körcentrum, mot Lysekilshållet. Jag gillar all form av sport, allt från fotboll och golf till hockey och motorsport. Jag spelade i Oddevold upp till junioråldern och då var vi en del i Mellerud och spelade. Som senior gick jag till Kungshamns IF som spelade i division 3. Sedan lade jag ner fotbollen vid 26 års ålder och blev ICA-handlare i Munkedal som 27-åring.

Kan du avslöja något som bara få vet om dig?

– Jag har gjort hole in one på Torreby golfbana i Munkedal. Den hamnade rakt ner i koppen utan studs. Det var en häftig känsla som är svår att ta på.

LÄS MER:Nyhetssajten är här – tack för all respons!