Madeleine och Stephanie från USA trivdes i Mellerud

Jim Dickens och hans fru Sue Dickens är några av besökarna från Melleruds vänort i USA. Under hela veckan har gänget varit på plats. De hann med mycket, från att prova lokala maträtter till att besöka Dalslands kanal.
– Allt känns ganska familjärt, och ändå olika, säger Sue Dickens.
Även Madeleine Welsch och Stephanie Sandgren Pereboom trivdes i Mellerud.

ANNONS
|

Melleruds Nyheter mötte upp dem på högtidsdagen den fjärde juli. Hemma i USA firas nationaldagen med festivaler och fyrverkerier. Familjer träffas och alla känner en stor stolthet över att vara amerikaner. Samtidigt lever de flesta med en dubbel identitet som ofta berikar livet lite extra.

– Vi har så många emigranter i USA som vill hitta sina rötter och veta mer om den kulturen de kommer ifrån. Det finns en stolthet även i det, säger Stephanie Sandgren Pereboom.

Lynne Blomstrand Moratzka från vänorten Scandia i USA.
Lynne Blomstrand Moratzka från vänorten Scandia i USA. Bild: Helena Eriksson

Kunskap förs vidare

En av eldsjälarna från Scandia heter Lynne Blomstrand Moratzka. Hon arbetar ständigt med att sprida kunskap om Sverige och ”berätta den svenska emigranthistorien”. Lynn har varit chef för museet Gammelgården i Scandia fram till i somras, och är med i styrelsen för vänskapsföreningen.

– Det finns några saker som alla ättlingar till emigranter försöker bevara så länge som möjligt. Det är högtidsdagar, kryddor från hemlandet, och namnen på sina barn. Dessa saker är viktiga, säger hon med ett klurigt leende.

På museet har de en stor samling recept. Det är svenska maträtter som de lagar när de ska fira något speciellt. En skatt som Lynn förvaltar med stor kärlek.

– Hon är otroligt bra på att laga mat, avslöjar Stephanie Sandgren Pereboom.

Skillnader och likheter

Landsbygden runt Scandia liknar trakterna kring Mellerud på många sätt. Det är bondgårdar, skog och sjöar. Till och med klimatet är nästan det samma.

Sue Dickens från Scandia i USA.
Sue Dickens från Scandia i USA. Bild: Helena Eriksson

– Allt känns ganska familjärt, och ändå olika, säger Sue Dickens.

Hon och de andra besökarna upplever att livet är lugnare här, och även tryggare.

– Vi har bara sett en polis sedan vi kom hit. Hos oss är det alltid massor av poliser, säger Jim Dickens.

Enligt besökarna har vi här i Sverige kommit längre när det gäller teknologin i samhället. Det är självscanning i butikerna och andra smarta hjälpmedel. Just detta praktiska tänkande upplever de som typiskt svenskt. De nämner några exempel på svenska uppfinningar som säkerhetsnålen och dragkedjan.

– De känns meningsfulla och väldigt användbara på ett unikt sätt, menar Joanna Welsch.

Hon är mamma till Madeleine, 16 år, som också är med på resan. Madeleine har svenska rötter på sin pappas sida.

Madeleine och Joanna Welsch.
Madeleine och Joanna Welsch. Bild: Helena Eriksson

Besök i Dals Rostock och på Kroppefjäll

Under torsdagen gjorde gruppen ett besök på Kroppefjäll. Där fick de veta mer om Kroppefjälls sanatorium som fanns där tidigare, och om doktor Saedén och hans filosofi kring naturen som en helande kraft. Guiden Eva Petrén tar med besökarna på en liten skogstur. Regnet strilar ner men alla hänger med och njuter av upplevelsen.

– Får man gå överallt i naturen här i Sverige, även efter stängningsdags?, undrar Joanna och Madeleine.

Hos dem kostar det alltid pengar att gå i naturen, berättar de.

– Om vi går på privat mark utan tillstånd kan vi bli skjutna, konstaterar Madeleine.

Hon drömmer om att jobba med naturvård och att bevara viktiga miljöer för framtiden.

– I USA är alla bara inomhus hela tiden. Det tycker jag är tråkigt. De går bara ut om de har en grupp att hålla sig till, menar hon.

 Clas-Göran Larsson och Bibbi Linder har varit värdar flera gånger och de har även besökt Scandia.
Clas-Göran Larsson och Bibbi Linder har varit värdar flera gånger och de har även besökt Scandia. Bild: Helena Eriksson

Värdarna är viktiga

En bonus med utbytet mellan Scandia och Mellerud är att besökarna får bo hemma hos folk och se hur de lever sina liv. Bibbi Linder och Clas-Göran Larsson är några av årets värdar. De besökte svenskbygderna i USA redan 2019 utan att veta att de skulle få anledning att återvända dit fler gånger.

För dem var det böckerna om utvandrarna som fascinerade. Berättelsen om Karl-Oskar och Kristina och deras fantastiska resa.

– Vi besökte den plats där de steg i land och det grep verkligen tag i mig. De kom till ett helt nytt land, med två tomma händer, säger Bibbi.

Förra året fick hon och Clas-Göran åter chans att komma till USA genom den vänförening som bildats mellan invånarna i Scandia och Mellerud.

– Det var Annelie Andersson på Melleruds museum och släktforskararkiv som drog igång detta, säger Bibbi.

Arrangörerna för amerikabesöket deltog även de i kortegen.
Arrangörerna för amerikabesöket deltog även de i kortegen. Bild: Helena Eriksson

Ska vara med i karnevalståg i Scandia

I september ska de åka tillbaka för tredje gången och nu har de många nya vänner att besöka. De ska även delta i Scandias motsvarighet till Kanalyran – Taco Daze, och vara med i deras karnevalståg.

– Det är därifrån vi fått ”Snöbollsracet”, ett helt nytt inslag under Kanalyran 2024, berättar Bibbi.

Naturligtvis deltog även Scandia-besökarna i kortegen nu i helgen. De fick åka klassiska amerikanska bilar genom samhället och dela glädjen med övriga festfirare.

– Alla har varit så vänliga och trevliga mot oss den här veckan!, säger Sue Dickens och de andra instämmer helt i detta.

JIm och Sue Dickens.
JIm och Sue Dickens. Bild: Helena Eriksson
Dawn McGinley.
Dawn McGinley. Bild: Helena Eriksson

Dalsändsk stuga i USA

År 1852 utvandrade den första Dalslänningen till USA. Han hette Sven Andersson. Sven byggde en stuga av timmer som finns bevarad än idag. Under lång tid stod den obebodd och många tyckte att den skulle rivas, men tack vare en man vid namn Mark McGinley startades en insamling. Stugan flyttades till ett utomhusmuseum som kallas Burris Park och arbetet med restaureringen påbörjades. Idag går det att besöka stugan och läsa om Sven och alla de andra svenskarna som flyttade till USA efter honom.

Marks fru Dawn McGinley är med bland besökarna från USA. Hon menar att Svenskarna valde området runt Scandia just för att det fanns gott om timmer.

– Då kunde de arbeta som lantbrukare på somrarna och som timmermän under vintern. De var skickliga på att hantera timmer och att bygga dessa tidiga stugor. Det är tack vare Sven Anderssons kunskap som stugan klarat sig så bra genom åren, menar hon.

LÄS MER:Mellerud får besök från USA i sommar: ”Jättetrevligt”