Glada amerikaner från Melleruds vänort Scandia satte färg på Kanalyran.
Glada amerikaner från Melleruds vänort Scandia satte färg på Kanalyran. Bild: Tommy Löfgren

Mellerud får besök från USA i sommar: ”Jättetrevligt”

I sommar blir det ett nytt besök från Melleruds amerikanska vänort Scandia. En delegation på elva personer kommer den 1 juli, i anslutning till Kanalyran.
– Det ska bli jättetrevligt. Vi planerar för göra ett svarsbesök i september, säger Anneli Andersson, Melleruds museum och släktforskningsarkiv.

ANNONS

Det handlar om ett levande vänortsutbyte. Varannan månad möts representanter för de båda kommunerna genom zoommöten. Dessutom sker regelbundna kontakter via sociala medier.

Den 3 april sker ett zoommöte då lite fler detaljer om vilka som är med på resan till Mellerud och hur deras boende kan lösas. Till skillnad mot i somras ingår det den här gången några i gruppen som är gifta eller har partners och de vill i de flesta fall bo tillsammans.

Vänorts-jubileum

Den 22 april blir en märkesdag i vänortssamarbetet. Då firas två-årsdagen av att utbytet stadsfästes under högtidliga former med bland annat signering av handlingar på båda sidor av Atlanten. Det sker med en samling i Tingshuset under festliga former och digital uppkoppling mot Scandia där motsvarande festlighet arrangeras.

Scandia är en stad i Washington County i delstaten Minnesota som har knappt 4 000 invånare. Det skandinaviska inslaget är stort. Bland annat finns det ett friluftsmuseum med det svenskklingande namnet Gammelgården.

Svarsvisit på Tace Daze

I september förra året reste ett grupp från Mellerud på svarsvisit till Scandia. En resa deltagarna betalade själva. Då besökte de Scandia under deras stadsfest Scandia Taco Daze.

– Även den här gången får vi betala själva. Vi vill också att de som följer med är medlemmar i vänföreningen för vänortsutbytet, säger Anneli Andersson.

Programmet för besöket i Mellerud är inte spikat i detalj, men det blir säkerligen liksom förra året en hel del kultur.

Vänortsbesöket pågår från 1 till 8 juli.