Källhult ett6 – här möts kultur och människor i den gamla lanthandeln

Nu har ”Affärn”, den gamla lanthandeln i Källhult, fått ett nytt liv.
Det är tre kvinnliga konstnärer som med en ideell förening i ryggen vill skapa en levande mötesplats för människor och utbyten inom olika kreativa verksamheter. Samtidigt vill de vara en del av platsen och då kan man bjuda på glass i stora lass med hjälp av Postkodsstiftelsen.

ANNONS

Föreningen fick i år bidrag ur Postkodsstifelsens Grannskapsinitiativ för att göra tre aktiviteter för grannar och närboende. Det första var att bjuda på glasskalas. Då kom 100 personer som fick glass, minglade och umgicks. Kommande arrangemang sker 10 augusti och 7 september.

Källhult ligger utmed Vackra byars väg, som också kallas Route 2218. Den slingar sig fram lite vid sidan av de större stråken genom det gamla kulturlandskapet och når till slut Dals Långed.

Tidigare lanthandel

Platsen Källhult i sig är speciell. Här fanns en lanthandel med post mellan åren 1921 och 1968 då den fick privata ägare. Strax söder om den gamla affären finns en kallkälla som aldrig fryser eller sinar.

Det var för tre år sedan som Kristina Meiton, Monique Wernhamn och Sara Vogel-Rödin fick ögon för huset. De gick ihop och och blev fastighetsägare. De kände till varandra efter att ha träffats i samband med olika konstnärliga projekt.

Monique Wernhamn beskriver det som ett spontanköp som blev väldigt lyckat. Idén tog fart när Kristina Meiton var på husvisning inför försäljningen. Sara Vogel-Rödin kände till huset och området sedan tidigare. På något sätt föll alla bitar på plats.

– Det kändes helt rätt. Så vi slog till, berättar Monique Wernhamn.

Olika temperament

De tre är sinsemellan olika i sina konstnärliga uttryck, men jobbar nu utifrån en gemensam plattform för Källhult ett6.

Kristina Meiton, Partille, är regissör, manusförfattare och filmfotograf.

Sara Vogel-Rödin, Fengersfors, är projektledare. Hon har tidigare bland annat arbetat som kulturchef i Bengtsfors och Åmåls kommuner.

Monique Wernhamn är baserad i Göteborg och är en socialt engagerad konstnär som arbetar med performance, dialoger och rumsliga installationer.

Tillsammans har de en vision. Källhult ett6 ska bli en plats där olika konstnärliga uttryck möts samtidigt som det blir en plats med förankring i bygden. Huset ger boende och arbetsytor för de tre ägarna och plats för andra projekt som utställningar, residens, workshops och kurser.

Gästande kulturarbetare

Under 2023 fick de stöd från Västra Götalandsregionen för att bland annat utveckla en residensverksamhet. Det ledde till att de kunde ta emot två konstnärer som en tid bodde och arbetade med sina projekt i Källhult. I år tar man emot en amerikansk författare med svenskrötter.

– Fortfarande är mycket av vår verksamhet under uppbyggnad. Vi lägger också en del jobb på fastigheten, säger Monique Wernhamn.

När det gäller Grannskapsinitiativet blir nästa evenemang en musikafton med Pentapolar birds från Göteborg och lokala Sara Kanyinda från Skållerud. Om vädret tillåter blir konserten utomhus i trädgården, annars flyttar den in i huset.

Den 7 september bjuder man på en högläsningskväll. Då kommer Michael Walter som läser ur Thomas Bernhards bok Gå. Den kvällen medverkar också Christofer Bocker som läser ur berättarväven Slottets Diva, som består av berättelser från Sunne.

LÄS MER:Ellen Ljungqvist hittade hem i mosaiken: ”Bygger mina egna kristaller”

LÄS MER:Sanna tröttnade på att skapa samma saker – gick över till fåglar

LÄS MER:MN tipsar: Här pågår det konstutställningar – hela sommaren