SMHI varnar igen – mer åska och oväder

Under tisdagen gick SMHI ut med ytterligare en gul varning för åska och hårda vindar.
– En del platser kommer att drabbas, men på vissa håll inget alls, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.
På kvällen vid 18-tiden var det kraftigt regn över Mellerud.

ANNONS
|

Två oväder drog in över Mellerud – på lika många dagar. Måndagens åskoväder blev förvisso inte så kraftigt som man först trott, men under tisdagen varnade SMHI återigen för oväder.

Enligt väderinstitutet var det risk för kraftig åska och i samband med det mycket hårda vindbyar. Det skulle även komma stora regnmängder på kort tid, dock med stora lokala variationer och osäkerhet kring var de kraftigaste regn- och åskskurarna skulle inträffa.

Osäkert var det skulle bli som kraftigast

Ovädret riskerade föra med sig att trafiken går långsammare på grund av översvämmade vägar. Det fanns enligt SMHI också risk för att källare, dagvattensystem och viadukter översvämmas och för påverkan på tågtrafiken och elförsörjningen.

Video från regnovädret:

Vid 15-tiden menade SMHI att det fortsatt var osäkert om eller hur ovädret slår mot just Mellerud.

– Men vi kan se att molnen rör sig norröver från Göteborgsområdet och upp över Värmland. En del platser kommer att drabbas av åska och kraftiga vindbyar, men på vissa håll inget alls, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

– Karaktären för det här vädret är att det kan variera ganska mycket. Molnen kan ta sig ganska många mil på några timmar.

Kraftigt skyfallsliknande regn vid 18-tiden

Men vid 18-tiden föll det kraftigt skyfallsliknande regn över Mellerud med omnejd.

Från Sunnanå rapporterade en läsare att ett träd fallit över en väg vid infarten till huset.

En annan läsare i Ugglom söder om Mellerud berättade att en flaggstång knäckts och fallit ned.

Även i Vita Sannar åskade och regnade det för fullt, enligt ytterligare en läsare. Och i Järn blåste flera träd ner vid en villa, enligt en av kommentarerna på Melleruds Nyheter Facebooksida.

Så hårda kan vindbyarna bli

Tidigare på dagen sade SMHI till Melleruds Nyheter att hårda vindbyar från 14 uppemot 20 meter per sekund väntades, på sina håll kunde det bli ännu mer. Det fanns även risk för mycket nederbörd, upp emot 30 millimeter regn, enligt SMHI.

– Det kan man jämföra med att det under en hel genomsnittlig maj månad brukar komma runt 50 till 60 millimeter regn, säger Linnea Rehn Wittskog.

LÄS MER:Gul varning – risk för skyfall och översvämning