Gul varning – risk för skyfall och översvämning

SMHI har gått ut med en gul varning för risk om skyfallsliknande regn, med regnskurar som lokalt kan ge upp till 40 millimeter regn på kort tid, vilket kan ge upphov till översvämningar.

ANNONS
|

Under måndagen ligger det en gul varning över delar av norra och västra Götaland samt sydvästra Svealand. Det beror på varm och ostadig luft som rör sig in över landet vilket kan ge upphov till kraftiga regn- eller åskskurar.

Dessa kan lokalt ge upp till 40 millimeter på kort tid. I samband med de kraftiga skurarna även risk för mycket hårda vindbyar.

– Det kommer slå spön i backen helt enkelt, det kommer dundra på med vatten rätt ordentligt, säger Anders Wettergren, meteorolog på SMHI.

Oklart om det kommer drabba Mellerud

Enligt Anders Wettergren är det svårt att säga exakt var mest regn kommer att falla i området, då det kommer förekomma stora lokala variationer.

– I nuläget är det väldigt svårt att ge mer detaljer om just Mellerud, men det är inte säkert att alla i området kommer att bli drabbade, säger han.

Regnet kan ge översvämmade vägar, vilket kan påverka trafiken.

– Det finns även risk att till exempel källare, vägar och viadukter översvämmas, säger han.

SMHI:s varning ligger mellan klockan 13 och 21 på måndagen.

Uppdatering 17:00:

Regnet och åskan drog förbi Mellerud vid klockan 14 på måndagen och pågick till strax efter 16. Men varningen ligger kvar till klockan 21 på SMHI:s hemsida.

– Det kan fortfarande komma lite efterskurar, men inte alls lika omfattande. Det mesta ser ut att ha passerat Mellerud nu, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Påverkades du av ovädret? Hör gärna av dig till oss på Melleruds Nyheter.