Närhälsan i Mellerud.
Närhälsan i Mellerud. Bild: Johannes Nilsson

Insändare: Nära på omöjligt att få träffa en läkare i Mellerud

Är det någon mer än jag som tycker att vårdcentralen i Mellerud har blivit så mycket sämre dom senaste åren?

ANNONS
|

Att träffa en läkare är nära på helt omöjligt, inga tider denna månaden. Det var nog bättre förr då kunde man få en tid till en läkare inom rimlig tid. Vad är det som hänt?

När den nya verksamhetschefen presenterades var det som en frälsare och att allt skulle bli så mycket bättre. Har det verkligen blivit så mycket bättre? Snarare är det väl så att utvecklingen gått åt motsatt håll.

Att skylla på läkarbrist och annan vårdpersonal tycker jag är ett urvattnat argument. En annan fundering – läste en artikel om Bäckefors vårdcentral där Karin Utbo sa att hon inte kunde använda läkare från Mellerud för dom gör sin utbildning där under en erfaren läkare.

Är det så att det finns endast en utbildad läkare på Melleruds vårdcentral?

Vårdsökande

Chefen för vårdcentralen, Karin Utbo, ger svar:

Under maj månad i år genomfördes totalt 670 läkarbesök på vårdcentralen vilket är cirka 100 fler än vårdcentraler av samma storlek i området har utfört under samma period.

Vi arbetar efter Hälso- och sjukvårdslagens bestämmelser om att den som har störst behov ska gå först. Läkarna på våra vårdcentraler har över tid fått betydligt mer uppgifter att ta ansvar för under de senaste åren då allt med vården ska ske på primärvårdsnivå, så kallad Nära Vård. Detta utan att det följt med pengar och utan att Sverige har utbildat fler specialister i allmänmedicin som är specialiteten för läkare på vårdcentral. Detta påverkar självklart möjligheten för vissa patientgrupper att få komma till läkare.

Karin Utbo är chef för Närhälsan i Mellerud och Bäckefors.
Karin Utbo är chef för Närhälsan i Mellerud och Bäckefors. Bild: Stampen/arkiv

Som svar på frågan om kompetensnivån hos de läkare som jobbar i Mellerud så är det så att alla läkare som jobbar har svensk legitimation. Den får man efter det att man har klarat läkarutbildningen som i Sverige är 5,5 år samt godkänt genomfört sin Allmäntjänstgöring (AT) på cirka 18 månader. För att bli specialist i Allmänmedicin ska man, efter erhållen legitimation, genomgå 5,5 års specialistutbildning (ST). Det innebär att man är anställd och jobbar på en vårdcentral, men gör ett antal sidoplaceringar inom sjukhusvården samt genomfört ett antal kurser inom området. Således tar det minst tolv år från det att man påbörjar sin teoretiska utbildning innan man är klar specialist.

Vi har i dag två specialister i allmänmedicin på plats, en specialist i internmedicin (hemsjukvårdsläkare, vå stycken ST- läkare på olika nivåer samt ytterligare tre underläkare som väntar på att få påbörja sin ST-utbildning. Som jämförelse är det till stor del AT- läkare utan legitimation som bemannar akutmottagningarna på sjukhus, dock med tillgång till mer erfaren bakjour.

Vi som jobbar på Melleruds vårdcentral är helt vanliga människor fast förankrade i verkligheten, och inget annat, med olika utbildningar och förmågor som varje dag gör sitt yttersta för att ge en god vård till dem som behöver det, med de resurser vi har till vårt förfogande.

Karin Utbo, vårdcentralchef

LÄS MER:Insändare: Vill berömma vårdcentralen i Mellerud

LÄS MER:Marie från Mellerud fick vänta i timmar på läkare: ”Inget förtroende kvar”

LÄS MER:Ytterligare 1300 går ut i strejk – så påverkas Mellerudsborna

LÄS MER:Patienten: Utlämnande och otrevligt på vårdcentralen