Med fem omgångar kvar: Melleruds IF klara seriesegrare

I söndagens derby på Rådavallen slog Melleruds IF lokalkonkurrenten Åsebro IF med 2-1 i en match som visade upp två ansikten. Samtidigt blev MIF, med fem omgångar kvar, klara seriesegrare. Avgörandet kom tidigare än alla räknat med. Detta efter att både Eds FF och IFK Uddevalla oväntat förlorat sina matcher leder Mellerudslaget med ointagliga 17 poäng.

ANNONS
|

Rådavallen bjöd på perfekta förutsättningar för fotboll, solen sken och blott mycket svag vind. Dessutom hade hela 382 åhörare passerat vändkorsen. Några av dem var pojkspelare som spelat matcher på en sidoplan tidigare under dagen.

Efter de första 45 minuterna kunde MIF gå till halvtidsvila med 2-0 i ryggen sedan de dominerat totalt. Hade det inte varit för Åsebromålvakten Jonathan Erlandsson kunde ledningen varit betydligt större.

Halvleken bjöd på snäll fotboll. MIF var alldeles för överlägsna spelmässigt för att det skulle bli någon nerv. Hemmalaget bjöd på mer struktur samt ett rappt och rörligt passningsspel. Många var bra. Bland andra Joel Olsson och William Sundelius som härjade på kanterna, och med sin snabbhet var Karl Svensson ett ständigt orosmoln för Åsebro.

Det var också Svensson som gjorde 1-0 i 18:e på matchen första riktiga målchans. Han tog bollen en bit på Åsebros planhalva och drev den genom försvaret och sköt förbi Erlandsson.

2-0 kom på övertid. Sundelius slog ett fint inlägg från högersidan som lagkaptenen Viktor Öhrling gick upp och säkert nickade in från när håll.

Mellan målen hade MIF flera chanser. I 34:e minuten sköt Simon Svensson ett hårt skott från drygt 20 meter som Erlandsson fick sträcka ut ordentligt på för att tippa till hörna. Tre minuter senare nådde Karl Svensson så när namnen Simon, men ÅIF-målvakten hann emellan. Med fyra minuter kvar kom Karl igenom igen, men Erlandsson räddade med en fotparad.

Åsebros enda riktiga möjlighet var en frispark i farligt läge i 38:e minuten. Men den ledde inte till något.

Matchvändning

Andra halvlek blev något helt annat. Mellerudsdominansen kom av sig och spelet tuffade till sig. Helt plötsligt kändes det på riktigt att det var derby. Fem varningar efter paus mot en enda före säger en del.

Även om ÅIF flyttade fram sina positioner tog det drygt 20 minuter innan de skapade något rejält framåt. Ofta fick Filip Larsson jaga ensam mot MIFs bastanta backlinje.

Däremot hade Mellerud två vassa chanser, båda med Joel Lundgren i huvudrollen. Först blev han framspelad och chansade på en lobb som gick i ribban. Senare klackade Simon Svensson fram bollen till honom, men Lundgren sköt utanför.

I 72:a minuten kom reduceringen till 2-1. En Åsebrofrispark från höger ledde till röra i Melleruds straffområde och på något sätt hamnade bollen i mål. Speakern krediterade målet Johannes Tisell Norén, medan matchrapporten säger självmål.

Målet gav ny energi

Målet gav Åsebro ny energi och nu tog de över matchen och MIF-spelarna fick jaga. Bästa chansen till kvittering kom i 85:e minuten när Axel Olsson blev frispelad, men MIF:s målvakt Andreas Grimheden räddade.

Med några få minuter kom MIF i en kontring och fick chans att döda matchen. Efter slarv i ÅIF-försvaret nådde bollen Simon Svensson, men hans lama skott kunde räddas på mållinjen av Mattias Boman.

Det var nog med stor lättnad i MIF-lägret när slutsignalen gick, även om man då inte kände till resultaten i de närmaste konkurrenternas matcher. De började senare på eftermiddagen.