Började elitsatsa vid 37 – idag är Terese nia i världen

I Mellerud bor en av världens bästa MTB-cyklister över maratondistans. Terese Andersson började sin elitsatsning vid 37 års ålder och nu – tre år senare – är hon rankad nia i världen.
– Ju längre distans det är, desto bättre passar det mig, säger hon.

ANNONS
|

Hon berättar att hon alltid tränat och tävlat i maratonlopp på cykel, till exempel Karolinertrampet och Dalsland X Country. Till yrket är Terese fysioterapeut så hon vet vikten av att sköta träningen på ett bra sätt.

– Det är häftigt att vara med i Topp-10 i världen. Det har varit ett mål, men kändes lite orimligt så det är superhäftigt. Fast rankingen är ju inte statisk, så de gäller att njuta nu, säger Terese till Melleruds Nyheter.

Bakom beslutet att elitsatsa ligger tillfälligheter.

– Jag fick mer tid över när barnen blev äldre och det gick ju bra på tävlingarna.

Katastrof i första loppet

2021 var det dags för första gången i tävlingsklass elit, på Cykelvasan. Det blev katastrof.

– Jag hade varit sjuk och inte blivit helt frisk, sedan ramlade jag i början efter att ha blivit påkörd på ena hjulet. Dessutom körde jag fel. Jag var 20:e i mål.

Det vara bara att ta nya tag. Samma år ställde Terese upp i Dalsland X Country. Hon segrade och satte banrekord.

Mitt i säsongen 2022 började hon köra i svenska långloppscupen. Här finns det två klasser; XCO och XCM. XCO är en olympisk distans där deltagarna kör varv på en bana.

– Jag kör XCM, där M står för maraton och man kör mellan sju och tolv mil i skogen. Jag tycker det är roligt att cykla i skogen. Jag är bra på det, ju längre distans det är desto bättre är det för mig. Jag är för gammal för sprintdistans eftersom jag saknar explosiviteten, säger Terese.

Med i Team Serneke Allebike

Första tävlingen i långloppscupen var Mörksuggejakten i Rättvik. Här insåg Terese att hon kunde hänga med sina konkurrenter. Hon var först upp i första backen och vann bergspriset. I mål var hon trea.

– Då fick jag komma med i racingteamet Team Serneke Allebike, sedan har det rullat på.

I SM 2022 var Terese först i mål, men diskades eftersom hon körde fel på ett ställe.

– Det triggade mig.

Uttagen till VM

I sista tävlingen för säsongen, Bockstensturen, kammade hon hem segern. Då blev Terese uttagen till VM.

– Det var min första säsong, så det kändes ju konstigt.

Nåväl. I september gick VM i danska Haderslev.

– Det var nervöst, jag hade ingen susning om motståndet. Vi var tre tjejer från Sverige och jag blev bästa svenska och 21:a totalt. Det var jag jättenöjd med, eftersom jag inte visste vad jag kunde förvänta mig.

Under vintersäsongen satsade Terese mer på träningen, tillsammans med sambon Daniel lades en plan upp för träningen.

– Innan säsongen 2022 hade inte träningen varit särskilt strukturerad, utan mest bestått av cykel och löpning.

Fem till tolv mil

Terese arbetar med barnhabilitering i Vänersborg. Oftast tar hon tåget till jobbet, men cyklar hem – sällan blir det raka vägen, utan en omväg för att få ihop mellan fem till tolv mil i benen. Dessutom kör hon lite styrketräning på jobbet och löptränar några gånger i veckan.

– Det blir omkring 20 timmar cykel i veckan. Jag har dessutom världens bästa support!

Här syftar hon på familjen och sina föräldrar som brukar hänga med på tävlingarna. Daniel tvättar och mekar med cyklarna, fixar med resor med mera.

– Det är bara kul, konstaterar han glatt.

Terese cyklar 20 timmar i veckan. Video: Susanne Emanuelsson.

Satsar internationellt

Säsongen 2023 bestämde sig Terese att satsa mer internationellt. Det bar av till Spanien i februari för två fyradagars etapptävlingar. Här vankades det tekniska stigar i bergen. det var torrt, stenigt, grusigt och brant.

– Jag var livrädd första tävlingen, men det gav jättemycket. Jag förbättrade mig mycket och det var jätteroligt. Här fattade jag att jag kunde konkurrera på internationell nivå. Vi körde knappt 30 mil på fyra dagar.

Terese körde in som trea i ena tävlingen och sexa i den andra. Hon fick blodad tand att fortsätta köra de tekniska och långa loppen.Under påskhelgen körde hon ett till fyradagarslopp i Barcelona. Här blev hon trea totalt.

Starkaste vinner

– Undan för undan lärde jag känna mina konkurrenter. Det är stor skillnad att köra internationellt och i Sverige. I Sverige är banorna kortare och mindre tekniska, här är det lättare att ligga i klunga och loppen är mindre utslagsgivande. I internationella lopp är det mer att den starkaste vinner. Det passar mig att gneta på, att göra mitt eget lopp.

Den här säsongen var Terese med i långloppscupen från start och körde samtliga deltävlingar. Resultatet blev en seger och resten andraplatser – hon blev totaltvåa i cupen. En av deltävlingarna, Bockstensturen, var också SM. Här slutade Terese tvåa.

Premiär i världscupen

2023 var också året då det var premiär i världscupen. I Nove Mesto na Morave i Tjeckien bröt hon efter halva loppet.

– Jag hade varit sjuk och inte hämtat mig tillräckligt. Det var första och hittills enda gången jag brutit ett lopp. Men jag fick en ny chans i Finale Ligure i Italien. Vi körde tio mil och 3 700 höjdmeter. Backarna var så branta att man måste trampa allt man orkar för att inte välta. När jag rekade banan tänkte jag att det inte skulle vara möjligt.

Loppet tog drygt sex timmar och Terese gick in som elva i mål och var supernöjd.

– Det var en prestationen att bara komma i mål. Det är vanligt att deltagare bryter sådana lopp. Det var en riktig tömning som det tar tid att hämta sig från.

Men. En vecka senare var det dags för EM i Frankrike. Här blev hon tia.

– Jag blev jättenöjd, det var mitt bästa resultat i stora sammanhang,

VM i Glasgow

I augusti väntade ett av Tereses största mål – VM i Glasgow. Ett enormt arrangemang eftersom VM avgjordes i alla disciplinerna. Terese körde en extrem bana som gick över tio mil och knappt 4 000 höjdmeter på leriga och sliriga stigar med mycket rötter.

– Det passade oss från Norden bra. Jag blev elva där. Helt otroligt, det fanns inte i min värld.

Efter VM var det några tävlingar kvar, till exempel SM, Cykelvasan och SM i Gravel. Terese kände att hon inte var på topp eftersom urladdningen på VM satt kvar i kroppen. Men en sjundeplats i Cykelvasan en vecka efter VM blev det trots allt. I MTB-SM kom hon tvåa och i Gravel SM trampade Terese hem en fin tredjeplats.

– Under vintersäsongen tränade jag ännu mer, med fler träningstimmar och mer cykelträning. Så det blir cirka 20 timmar cykel i veckan nu.

Sex veckor i Spanien

I januari-februari i år tog Terese tjänstledigt i sex veckor för att åka till Spanien och köra tre tävlingar. Hennes föräldrar hälsade på en sväng, det gjorde även Daniel och de två döttrarna Julia, 14 och Lovisa, 12. Två klubbkompisar var med till Spanien och tävlade också.

Första loppet var ett etapplopp på fyra dagar. Här kammade Terese hem första etappvinsten. I resten av etapperna blev hon tvåa med en andraplats totalt i tävlingen.

I andra etapploppet vann hon bergstempot där man startar en och en och kör uppför ett berg. Sedan slutade Terese som totalsexa i loppet.

I den tredje tävlingen, som var ett parlopp, körde Terese med en tjej från Serneke Allebike.

– Hon är från Bosnien-Hercegovina, är superstark och rankad tvåa i världen. Loppet gick över sex dagar och vi blev fyra totalt. Jag var nöjd, men det blev mycket för mig. Jag blev väldigt sliten. Men det var fantastiskt roligt att få uppleva allt och träffa alla människor och se den vackra naturen, berättar Terese.

Lite vila – sedan fler tävlingar

Därefter tog hon det ganska lugnt efter hemkomsten, fram till första deltävlingen i långloppscupen, Billingeracet i Skövde, i början av maj. Då hade Terese hämtat sig efter Spanienresan och slutade tvåa.

När Dalsland X Country avgjordes i Bengtsfors18 maj vann Terese damklassen. Herrklassen vanns av en annan Mellerudscyklist – nämligen Hugo Porath som kör för Camp Dalsland.

Dags för Nove Mesto igen, första deltävlingen i världscupen i år i XCM. Tolv mil med cirka 2 800 höjdmeter.

– Jag var supertaggad, jag bröt ju i fjol så jag ville göra ett bra lopp. Nu hade jag fått erfarenhet och mött de flesta i toppen. Man får lite mer självförtroende för varje gång, det gör mycket att man vet att man kan. Mycket sitter i huvudet, det gäller att få bra tankar och känslor i ett lopp - speciellt när de längsta är nästan sex timmar.

Bästa loppet någonsin – blev nia i världen

Loppet blev hennes bästa någonsin.

– Vi var en tätgrupp med sex personer och jag hängde med fram till 90 kilometer. Då drog tre tjejer ifrån och jag blev femma i mål. Det var en sådan eufori att komma i mål. Det gör ju så ont och man tror aldrig att loppet ska ta slut. Det var en oslagbar känsla!

Efter detta loppet ligger Terese nia på världsrankingen.

Under de tuffa långloppen är det viktigt att få i sig energi. Hennes föräldrar var med denna gången och gav henne sportdryck och gels under loppet.

Nu återstår två lopp i världscupen. Först Haute-Savoie i Frankrike 29 juni till 7 juli, därefter Lake Placid i USA 27-29 september.

– Hela familjen åker på bilsemester till Frankrike när jag tävlar där. Ja är klar för alla mästerskap i år. Veckan innan Lake Placid avgörs VM, som också går i USA. EM går i Danmark i augusti, det är också ett stort mål i år.

Ditt bästa cykelminne?

– VM i Glasgow eftersom det var min bästa prestation. Det var så många skottar som hejade på oss svenskar längs banan. Det var ett häftigt arrangemang.

Ditt värsta cykelminne?

– Dalsland Gravel 2022. Jag var förmodligen sjuk och började hosta tidigt i loppet. Jag fick inte luft, men var långt ute på banan och måste ta mig i mål. När man är så nedsatt tänker man inte riktigt, jag borde ha brutit. Jag hostade blod när jag gick i mål.

Men hur mådde du efter loppet?

– Jag blev förkyld bara och det gick över. Det var dessutom säsongens sista lopp.