I norra Dalsland är vildsvinen vanliga. Här i Steneby har vildsvin dragit fram och bökat upp jorden på jakt efter föda.
I norra Dalsland är vildsvinen vanliga. Här i Steneby har vildsvin dragit fram och bökat upp jorden på jakt efter föda. Bild: Tommy Löfgren

Vill utrota vildsvinen – får vänta ett år

Det dröjer innan vildsvinens framfart kan stoppas. Robert Svenssons motion om att utrota djurarten får ligga till sig ett år.
– Jag var lite väl snabb. Beslut kan tas först vid nästa års distriktsstämma, säger han.

ANNONS

Robert Svensson skrev på uppdrag av den lokala partigruppen en mycket uppmärksammad motion om vildsvinsjakt till distriktsstämman för vidare befordran till riksförbundet. Målet är att få riksdagen beslutat om utrotning av djurarten.

Det var bara det att han var ute ett år för tidigt.

– Jag tänkte inte på att vi har riksstämma vart annat år. Nu får motionen ligga till sig ett tag innan det är dags. Den har i alla fall hjälpt till att sätta fokus på problemet. Jag förstår inte att man inte kan göra som i Norge. Där har man satt ner foten och fattat beslut om att utrota vildsvinen, säger Robert Svensson.

Än så länge är vildsvin vanligast i norra Dalsland där de ställer till en hel del förödelse i odlingar och i skogsmark.

Robert Svensson menar att det är viktigt att stämma i bäcken innan vildsvinsstammen sprids ännu mer söderut. Inte minst med tanke på de omfattande odlingsmarkerna som finns på södra Dalsland.