Vårdstrejken är över – parterna överens om nytt avtal

Under fredagseftermiddagen kom beskedet att den vårdstrejk som pågått sedan början av juni blåses av. Båda parter har accepterat medlarnas bud och det nya avtalet innehåller viss arbetstidsförkortning.
– Vi har fått upp frågan om arbetstid på bordet på ett sätt som inte har lyckats med tidigare, säger Anna Tjus, huvudskyddsombud för Vårdförbundet NU-sjukvården.

ANNONS
|

Vårdkonflikten är över. Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har enats om ett nytt avtal, som bland annat innehåller viss arbetstidsförkortning. Anna Tjus, huvudskyddsombud på Vårdförbundet NU-sjukvården, säger att de inte fått igenom sina krav fullt ut vad gäller arbetstid, men framhåller att det från början var blankt nej från motpartens sida.

– Det är en förhandling, det är ett givande och ett tagande. Men vi har gått ifrån att ha en motpart som inte varit villiga att ge oss någonting till att de har kunnat släppa till en aning, säger hon.

Bakgrunden till strejken är en konflikt mellan Vårdförbundet och SKR som pågått sedan april i år. Det startade med en övertidsblockad, och den 4 juni gick omkring 2000 vårdanställda ut i strejk. En vecka senare anslöt sig ytterligare 1300 personer.

Nya avtalet gäller mindre än ett år

Det nya avtalet kommer att gälla från och med idag till och med den 31 mars 2025. Det kommer att omfatta omkring 110 000 medarbetare i vården. Att det är ett ettårigt avtal ser Anna Tjus som en möjlighet att börja förhandlingarna på nytt inom en snar framtid.

– Även om vi inte nådde fram nu så ska vi påt´ igen snart och vi har fått upp frågan på bordet. Alla våra medlemmar som deltagit i övertidsblockaden har visat att vården ska fungera även om vi inte jobbar övertid, säger hon.

Vad tar ni med er för erfarenheter?

– Framför allt alla fantastiska medlemmars engagemang, och engagemanget vi har fått från allmänheten. Hur alla har stöttat oss i det här, säger hon och fortsätter:

– Nu måste vi utvärdera och analysera, vi strejkar ju vara ungefär vart femtonde år.

Arbetsgivaren, Sveriges Kommuner och Regioner, välkomnar även de det nya avtalet.

– Vi är väldigt glada och lättade över att avtalet är klart. Det har dragit ut på tiden och inneburit stora påfrestningar i vården, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, till TT.

Fakta: Nytt ettårigt vårdavtal

En garanterad löneökning på 3,05 procent.

I sin helhet ger avtalet medlemmarna ett värde i nivå med märket på 3,3 procent.

Andelen nattpass för heltidsanställda på rotation på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent till minst 10 procent natt.

Arbetstiden för heltidsanställda på ständig natt sänks från 40 till 36 timmar per vecka på vardagar men inte under söndag och helgdag.

Heltidsanställda som arbetar rotation på vardagar och har 40 timmar per vecka får sänkt veckoarbetstid till 36 timmar och 20 minuter respektive 34 timmar och 20 minuter beroende på hur många nätter de jobbar.

Ett tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet, är bortplockad.

Källor: TT, Vårdförbundet och SKR