Fastighet i Frändefors brann med öppna lågor

Vid lunchtid på söndagen fick SOS larm om en brand i Frändefors. Det rörde sig om ett flerfamiljshus med en tillbyggd före detta kiosk som brann med öppna lågor. Polisen har nu inlett en förundersökning om mordbrand.
– Vi kommer att göra en teknisk undersökning på platsen, säger Caroline Karlsson, polisens presstalesperson.

ANNONS
LocationFrändefors|
|

Det var strax efter halv tolv på söndagen som larmet om en brand i Frändefors kom. Räddningstjänsten var på plats med flera enheter.

Det var en tidigare kiosk som börjat brinna, som ligger vägg i vägg med ett flerfamiljshus. Alla personer hade tagit sig ut ur huset och ett omfattande släckningsarbete påbörjades.

Eftersom byggnaden ligger precis vid E45:an, påverkades trafiken – som stundtals fick omdirigeras.

Branden spred sig under taket

Räddningsledaren Johannes Jonsson berättar att branden av okänd anledning har startat på utsidan av fasaden. Branden ska ha varit kraftig och spred sig under taket.

– Det har tagit sig vidare in i takfoten på den låga delen av byggnaden. Brålandas styrka var först på plats och fick attackerat branden utifrån ganska snabbt, säger han.

Det ska ha varit mycket hög värmepåverkan på delar av byggnaden, framför allt under plåttaket på den låga delen.

– Vi har brutit upp plåttaket och jobbat med stegbil från Vänersborg och punktkylt på flera platser. Vi har lyckats få ner branden och fått ner temperaturer.

Förhindrade spridning

Arbetet fortsätter på platsen och räddningstjänsten ser nu till att de inte har några glödbränder kvar. Den initiala branden är släckt och de har lyckats förhindra spridning till resten av byggnaden.

– Det är en del rökskador inne i byggnaden, men brandskadorna har vi lyckats begränsa bra. Jag är riktigt glad över att vi lyckades att hindra branden från den större delen av byggnaden, säger räddningsledaren.

Vad har de största utmaningarna varit under arbetet?

– Den största utmaningen har varit att frilägga plåttaket. Det var ett spikat plåttak som satt ordentligt, så de har fått jobba hårt på taket, säger räddningsledaren.

Under eftermiddagen kommer räddningstjänsten vara kvar på platsen med en tankbil och ett par brandmän för efterbevakning.

Förundersökning om mordbrand

Senare på eftermiddagen uppger polisen att en förundersökning om mordbrand har inletts.

På kvällen kunde tekniker göra en brottsplatsundersökning.

– De är där nu. Vi får se vad deras analyser visar, säger Per Sillén, jourutredningsbefäl vid polisen i östra Fyrbodal, vid 20-tiden.