Undersköterska på Näl döms till fängelse – stal från patienter

På ett systematiskt sätt stal undersköterskan på Näl både smycken och pengar från patienter. Nu har kvinnan, som är i 45-årsåldern, dömts för brotten – och ska avtjäna två år i fängelse.

ANNONS
LocationNäl|
|

Kvinnan i 45-årsåldern greps i slutet av mars. Hon häktades och åtalades sedan misstänkt för flera grova stölder och häleri. Under tiden då brotten skedde arbetade hon som undersköterska på Näl i Trollhättan. I samband med att kvinnan greps, gjorde polisen en husrannsakan av hennes bostad och där de kunde hitta flera smycken.

Under tisdagen föll domen mot kvinnan. I den framgår det hur hon på ett systematiskt sätt lurat av patienterna sina smycken för att sedan stjäla dem.

Guldsmycken låstes in på Näl – sågs aldrig igen

En patient, tillika brottsoffer, berättar bland annat hur han vid ett tillfälle låg på akuten på Näl. Kvinnan ska då ha beordrat honom att ta av sig sitt guldhalsband. Halsbandet lade kvinnan i en ryggsäck, som sedan skulle låsas in i ett skåp. Men det gjordes aldrig. Dagen efter var guldhalsbandet borta.

Två närstående till ytterligare en patient berättar även hur de tagit ut 1 000 kronor till en släkting, som vid ett tillfälle vårdades på Näl. Dagen efter saknades pengarna ur släktingens plånbok.

En annan berättar hur hennes närstående också vårdades på Näl under en period. Lite senare upptäckte de att två ringar och tre halsband, som patienten haft på sig, försvunnit. När polisen senare och i samband med utredningen kunde visa upp smyckena, kände personen igen dem direkt.

Pantsatte smycken för flera hundra tusen

Det handlar om flera smycken som undersköterskan stulit. En del av dessa har hon sedan sålt vidare, men majoriteten har hon pantsatt på en pantbank. Värdet på smyckena uppgår till omkring 176 000 kronor.

Den 45-åriga undersköterskan har hela tiden nekat till att hon stulit från patienterna. Men tingsrätten tror inte på kvinnans ord. De menar att hon på ett systematiskt sätt stulit av patienter på Näl och att stölderna pågått mellan 2022 och 2024, alltså under två år. Den bilden ges även av kvinnans kollegor på Näl. En kollega berättar bland annat att det under 2023 skedde en eskalering av stölder från patienter.

Tingsrätten förklarar också att kvinnan inte kunnat ge en trovärdig förklaring till hur hon kommit över alla smycken. Trots att vissa dem sett ut på ett speciellt sätt har kvinnan inte kunnat minnas hur eller vem hon fått dem av. Samtidigt har hon ändrat sin version av händelsen gång på gång, både i tingsrätten och under polisförhören.

Stal från patienter på Näl – får fängelse

Kvinnan frikänns däremot för två fall av grov stöld. Detta eftersom det inte med säkerhet går att säga att två av de smyckena som hon anklagades för att ha stulit, är de som lämnats in till pantbanken.

Nu döms hon för fem fall av grov stöld samt ett fall av grovt häleri. Som straff ska kvinnan avtjäna två år i fängelse. Till brottsoffren samt pantbanken ska hon även betala ett skadestånd på över 100 000 kronor. En del av brottsoffren har hunnit avlida efter stölderna, och därmed kommer skadestånd att betalas ut till respektives dödsbo.