Regionen: Sjukvårdsstrejk en samhällsfara

Omkring 2 000 vårdanställda i Sverige kan komma att tas ut i strejk i början av juni. Nu menar Västra Götalandsregionen och konsekvenserna av en strejk skulle medföra fara för människors liv och hälsa, och vänder sig nu till motparten Vårdförbundet med en begäran om förhandling om samhällsfara.

ANNONS

Sveriges kommuner och regioner (SKR) ligger i konflikt med Vårdförbundet, som bland annat organiserar sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Redan för en månad sedan införde Vårdförbundet övertidsblockad på bland annat Uddevalla sjukhus och Näl, och senare även för vårdanställda inom Trollhättans stad.

Det förra kollektivavtalet mellan Vårdförbundet och SKR sades upp i slutet av förra året och sedan dess har förhandlingar pågått. Vårförbundet anser att sjuksköterskor arbetar för mycket övertid och mertid medan SKR menar att Vårdförbundets krav är för kostsamma.

Övertidsblockaden har inom NU-sjukvården lett till att vissa planerade operationer har ställts in och att något färre vårdplatser har hållits öppna.

Läget i konflikten är låst. Tidigare i veckan varslade Vårdförbundet även om strejk.

Fara för människors liv och hälsa

Varslet omfattar cirka 2 000 vårdanställda som kan komma att tas ut i strejk i fem regioner från och med 4 juni. En av dessa regioner i Västra Götaland där ett 30-tal avdelningar och mottagningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

På fredagseftermiddagen kom Västra Götalandsregionens (VGR) svar: De kallar vårdförbundet till förhandling om samhällsfarlig konflikt.

”Blir strejken verklighet bryter den ut inför semesterperioden och kommer snabbt att påverka hälso- och sjukvården i hela regionen. VGR bedömer att konsekvenserna skulle bli så pass omfattande att strejken medför en fara för människors liv och hälsa”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Vi måste värna om patienterna och att de får den vård som de behöver, säger Kaarina Sundelin, hälso- och sjukvårdsproduktionsdirektör i VGR, i pressmeddelandet.

Regionen menar att varslet slår mot flera olika patientgrupper och att många av de som påverkas är ”de mest sköra och instabila”. Enligt VGR:s analys kommer akutsjukvården påverkas omedelbart, och ”på ett allvarligt sätt”. Även cancersjukvården påverkas kraftigt.

Påverkar sjukhus i hela regionen

– Flera av våra verksamheter kommer att påverkas omedelbart, bland annat akutsjukvården. Men varslet slår brett mot enheter med stora beroenden av varandra och annan övrig vård. De totala konsekvenserna och möjligheten att kompensera för detta är mycket svåra att överblicka, säger Mattias Bjarnegård, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Även flera andra sjukhus i Västra Götaland påverkas av varslet som har lagts, däribland NU-sjukvården. Detta då de biomedicinska analytiker på Sahlgrenska som berörs av strejkvarslet även utför uppdrag åt andra sjukhus. Varslet kan även påverka regionens tillgång till blod varnar VGR.