Satsar på hyllningskonsert till Pugh – i trädgården

Inga konserter i trädgården var inplanerade i sommar. Men planerna ändrades när ”Rainrock – En hyllning till Pugh” ville komma och spela på Café Gula Huset strax utanför Brålanda.
Pugh Rogefeldt var en av de stora inom svensk musik och ses idag som en legend.

ANNONS
|

– Vi kunde inte låta bli att boka dem. Det blir en sommarkonsert den 13 juli på ett annorlunda sätt. Vi bygger en uteservering på baksidan mot trädgården. Där ska vi ha en utomhusbar i anslutning till huset och istället för grilltallrikar så har vi grillbuffé inomhus som gästerna kan ta med sig ut. Vi kommer att kunna ta emot cirka 250 sittande gäster i trädgården i sommar, förklarar Kent ”Ägget” Wiljansros som driver Café Gula Huset med sin fru Frida Wiljansros.

Fem ställplatser för husbilar med el och tre utan el är också på gång. Bokning sker via en ställplats-app.

Släppt hyllningsplatts

Bandet har i samband med turnén släppt en hyllningsplatta med material mestadels från Rainrock-tiden. Några av titlarna på plattan är Bolla & rulla, Små lätta moln, Guldgruvan, Dinga linga lena, Hogfarm och Här kommer natten.

Det är Pughs bror Ingemar Rogefeldt (som hade en ledande roll i Rainrock på 70-talet) och dennes söner Johnny Rogefeldt samt Jens Rogefeldt som ingår i bandet. Det gör även Jerry Williams gamla trummis Peder Sundahl och exmedlemmen från Refreshments – Micke Finell.

– Det är bara gamla rockrävar, de känns väldigt nära originalet, konstaterar Kent Wiljansros.

Populära quiz

När man läser Café Gula Husets program är flera av vårens musikkvällar redan utsålda. Suget är stort att besöka det mysigt inredda caféet och lyssna på artister från den publiknära scenen. Brålandabon Karl-Anders Magnberg kör populära quiz, senast med Brålandatema. En uppföljning blir det 24 maj med temat ”Dansbandskrysset en quiz”.

– Han tar fram roliga frågor, drar skrönor och det blir många goa skratt, säger Kent Wiljansros.

Här är det som att komma in i en annan värld. Mängder av tavlor med guldramar, lampor och andra prylar trängs på väggarna. Men det är inget som stör – istället blir rummen hemtrevliga, ombonade och bidrar till att man vill gå runt och kika närmare på inredningen.

– Jag har hittat mycket på en auktionskammare i Vänersborg och i Thailand. Jag gillar saker med mycket själ, de lever på något sätt. Det blir en tidlös inramning, konstaterar Kent Wiljansros.

Alla bord har ett eget namn, det har även rummen. Vad sägs om Elvis-bordet, Lasse Stefanz-bordet och Lasse Dahlqvist-bordet?

Innanför det största rummet, Gyllene salongen, ligger till exempel Ozzy-rummet med en stor bild på rockikonen Ozzy Osborne. Bardelen har renoverats, med ny bardisk och mindre och smidigare kyldisk.

Publiknära

Förutom hemlagad lunchbuffé fem dagar i veckan har Kent och hustrun Frida arbetat in ett populärt koncept med publiknära scenframträdanden.

Årets program inleddes 17 februari med Paul Mojo and The Black Cat Bones, rockabillymusik som alltid går hem bland gästerna.

– Vi befinner oss mitt i dansbands- och rockabillybältet, konstaterar Kent.

Han berättar att de har haft blueskvällar, men då kom ingen. Det var svårt att få hit publik i början, men nu är de mer etablerade och har hittat helt rätt vad gäller artister.

Rockande pensionärer

– Om jag ska nämna några speciella programpunkter så måste jag säga PROCK den 27 april. Det är ett gäng pensionärer från Göteborg som spelar rock och schlager från 50-och 60-talet. De spelar bland annat på Porter Pelle, tipsar Kent.

Mer på gång i vår är irländsk afton med Dun Aengus 8 maj, Beatlesafton med RADAR 11 maj och A tribute to The Spotnicks 8 juni. Några konserter är slutsålda, exempelvis En hyllning till Kim Larsen och Dogge Doggelito.

Då man bara kan ta in 55 gäster så säljer biljetterna slut snabbt. Ändå är antalet sittplatser utökade denna säsongen, då Kent köpt in mindre bord så att fler stolar får plats.

80 procent utifrån

– Vi har en bra bredd på musiken. Cirka 80 procent av våra gäster kommer utifrån. Många kommer med sina husbilar eller har chaufförer. Vi kan ordna buss vid särskilda tillfällen också.

Flera av artisterna som besökt Gula Huset har blivit vänner med Kent och Frida, exempelvis Torsten Flinck, Ebbot Lundberg och Olle Jönsson.

– Det är intressant med människor som det tar en stund att komma underfund med. De är ofta väldigt trevliga.

Paret har planer för hösten. Konserter på lördagar och nyheten ”Fredagshäng” med trubadur eller karaoke.

– Man ska inte krångla till det, vi funderar på att erbjuda pytt i panna och en öl för en hundring på fredagarna.

Fulländat café

Kent och Frida träffades 2013, han bodde i Göteborg och hon i Halmstad.

– Vi hade båda ”vanliga” jobb, men jag kunde laga mat och Frida baka. Båda var musikintresserade. Vi tittade på Blocket för att hitta någon verksamhet där vi kunde kombinera mat och musik. När vi åkte hit så hittade vi 2015 ett fulländat café, det var perfekt för oss.

Vi har blivit väl mottagna i bygden och trivs bra. Vi har medvind nu, konstaterar Kent.

Hur fick du smeknamnet ”Ägget”?

– Som 13-åring tittade jag på bilder från London på punkare, så jag skaffade mig en tuppkam precis som de. En kompis sa att jag liknade ett ägg, det var väl inte det roligaste smeknamnet då. Men det har hängt kvar. I samma veva startade jag Ägget Tape & Records. Jag kollade upp musiken och släppte samlingsmusik på kassettband. Men jag gick ur punkrörelsen och köpte raggarbil. Punken blev för politisk.

Många berömmer din mat, vad har du för knep?

– Knepet med att laga mat är att inte gå efter recept och ha i lite mer än vanligt av allting. Man måste känna smakerna, förklarar Kent.