Påskdramat spelades för 500 elever: ”Man blev berörd”

Med fokus på anledningen till varför vi egentligen firar påsk i Sverige har man hos Melleruds Kristna Center de senaste tjugo åren spelat upp ett drama vid påsk som handlar om hur Jesus korsfästes, dog och sedan återuppstod.

ANNONS

Vi blir insläppta i Mejeriet strax före klockan tre på långfredagens eftermiddag. Vi som nu köat en stund är där för att se den första föreställningen av tre i dagens Påskdrama. Vi kommer in i ett mörkt litet rum, vi är många, vi står trångt och här börjar spelet. Framför oss har vi en glänsande portal och två forskare, spelade av Gunilla Fredin och Hadassa van der Vegt, berättar vad som är på gång. De lotsar sedan publiken genom hela föreställningen.

En fängslande föreställning

Forskarna har uppfunnit en portal som man kan resa bakåt i tiden med, nu har de på nyheterna hört att Jesus fängslats av romarna och tar oss alla med på resan till år 33 efter Kristus. Vi går genom portalen och kommer till ett torg, en marknadsplats där romarna mycket riktigt var på jakt efter Jesus (som spelas av Joakim Pettersson).

Så fortsätter spelet. Vi får uppleva den sista måltiden, hur han blev förråd och fängslades i Getsemane, ”rättegången” hos ståthållare Pontius Pilatus och slutligen vandringen upp till Golgata där han korsfästs. Publiken, går med i lokalen till de olika platserna (olika scener) och allt slutar med hur Maria hittar Jesus grav tom och hur Jesus sedan visar sig återuppstånden för sina lärjungar vid deras fisketur och därefter dansar barn och ungdomar av glädje.

Hela spelet tar knappt en timma, när vi lämnar står nästa föreställnings åskådare på tur och väntar. Men spelet var innehållsrikt samtidigt som känslan av att vara delaktig var stark, mycket på grund av utformningen av scenerna – i olika lokaler – där publiken hela tiden gick med.

I grunden lika år från år

Precis som vanligt var också eleverna vid Melleruds skolor inbjudna denna påskvecka, så över 500 elever besökte under början av veckan Mejeriet.

– Ja, skolbarnen har varit här precis som alla tidigare år, det hela är en del av deras religionsundervisning. Även en klass från Brålanda har fått se spelet, berättar Gunilla Fredin efteråt, samtidigt som många går till cafeterian för att fika.

Påskdramat har i sin grund berättelsen om Jesus korsfästelse, död och uppståndelse varje år, dock med olika variationer. I år hade inslag från Jesu liv gjorts, bland annat berättelsen om hur en man, blind från födelsen, återfår synen. Även själva inledningen, med portalen, var ny. Ansvaret för det hela och för regin svarade Hanna och Tobias Coster samt Rebecka Svensson. Alla framhåller det engagemang som visats från de barn som vuxna som hjälpt till, såväl med föreställningen som serveringen

– Vi har varit minst ett 50-tal personer engagerade, säger Gunilla Fredin.

Nöjda besökare

Många passar på att ta en fika i cafeterian efteråt

– Jag har tidigare sett påskspelen de har i Uddevalla, men detta var första gången här. Föreställningen var jättebra, de lyckades fånga det hela, man blev berörd, sade Leone Strandberg som jobbar på Karolinerskolan och kom till Mejeriet tillsammans med familj och väninna.

– Jag har sett påskdramat för många år sedan och jag minns att jag tyckte det var bra då vilket det även var nu, säger Christina Kjellin.