Under ett dygn sökte över 200 patienter till akuten på NÄL.
Under ett dygn sökte över 200 patienter till akuten på NÄL. Bild: Karl af Geijerstam

NU-sjukvården går upp i stabsläge – högt söktryck

Över 200 patienter sökte till akuten i NÄL – på ett dygn. Nu meddelar NU-sjukvården de går upp i stabsläge till följd av det höga trycket.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande skriver NU-sjukvården att akutmottagningen behövt ta emot väldigt många personer på kort tid. Den 24 juni sökte 248 patienter till akutmottagningen på NÄL, vilket är den högsta siffran sedan mätningarna startades.

Nu höjs därför beredskapsnivån från normalläge till stabsläge, för att kunna möta det stora inflödet av patienter.

– Vi behöver ställa om ytterligare för att prioritera de akut sjuka patienterna, säger NU-sjukvårdens sjukhusdirektör Björn Järbur i pressmeddelandet.

Uppmaningen: Sök vård på rätt ställe

Utöver att NU-sjukvården nu mobiliserar fler resurser med en höjd beredskapsnivå poängterar också Björn Järbur vikten av att folk söker vård på rätt ställe, för att minska inflödet av patienter till sjukhuset.

– Ta hjälp av 1177 för att hamna på rätt vårdnivå, för just din skada eller sjukdom. Är du inte i behov av akut sjukhusvård bör du hantera dina behov på rätt sätt i kedjan egenvård – vårdcentral – jourcentral.

Stabsläget innebär att NU-sjukvårdens särskild sjukvårdsledning, SSL, nu kommer följa händelseutvecklingen och vidta nödvändiga åtgärder.