Wandels Handel stänger – stor gårdsauktion i sommar

Eva Wandel startade Wandels Handel för 25 år sedan i mindre skala. Efter några år flyttade antik- och kuriosabutiken ”hem” till gården Ugglom. Verksamheten växte genom åren och fyllde till slut 750 kvadratmeter yta i ladugården.
1 juni blir det stor gårdsauktion här då mängder av prylar ska klubbas bort av Gunnars Auktioner.

ANNONS

– Det är en förmån att få sälja saker åt Wandels Handel, som under många år handlat av oss – saker som varit särskilt utvalda av bra kvalitet. Det genomsyrar hela butiken, allt är snyggt och helt. Butiken har ett brett utbud, som om det vore ett komplett dödsbo, konstaterar Gunnar Lidell, Gunnars Auktioner.

Han räknar med omkring 500 utrop och hoppas på besökare från hela Västsverige, Värmland och Norge.

Allt mellan himmel och jord

Eva Wandel startade företaget Wandels Handel i en mindre skala för 25 år sedan. Men snart fick hon flytta verksamheten ”hem” till gården Ugglom där allt växte snabbt. På 750 kvadratmeters yta har Eva Wandel sålt allt mellan himmel och jord. Butiken har haft öppet vår, sommar och höst.

– Jag brukar säga att jag har allt till ett hem – utom mat.

Inne i ladugården är hylla efter hylla fyllda med saker – både antikt och kuriosa. Innanför den delen går man in i en lada som är fylld med möbler. En trappa upp finns tavlor och textilier. Utbudet är enormt.

Orkar inte mer

– Det har varit jätteroligt, men nu orkar jag inte längre. Jag har tappat lusten lite, konstaterar 72-åringen.

Sortimentet har hon byggt upp genom att köpa upp dödsbon, gått på auktioner och handlat på loppisar runt om i Sverige.

Kan du nämna någon pryl du sålt som sticker ut lite extra?

– Jag hade en propellervinge till ett flygplan som jag sålde snabbt som tusan för ett par år sedan. Det var en ung kille som skulle ha den som inredningsdetalj i sin lägenhet.

Eva Wandel framhåller alla trevliga kunder hon mött genom åren. Förutom alla svenska kunder har butiken även haft besökare från Norge, Danmark, Tyskland, Holland, Frankrike, England och USA.

Dam från England

– Jag har en dam från England, med sommarstuga i Norge, som kommit varje år för att köpa hundfigurer som föreställer skotsk terrier, eftersom hon har sådana hundar själv. Hon är väldigt trevlig och pratar med en blandning av engelska och norska. Jag har också kunder som varit med sedan starten för 25 år sedan.

Vad var det vanligaste som såldes?

– Det finns inget egentligen. Men många samlar på saker som porslin, smycken och kuriosa. Uppstoppade djur säljer bra också. Möbler är jättesvårt att sälja om det inte är antikt.

Hur känns det att stänga ner verksamheten?

– Det känns skönt faktiskt. Under pandemin stängde jag ner och kände att det var ganska skönt, så jag fick lite smak på det redan då. Nu känns det rätt så jobbigt eftersom mycket ska plockas ner i lådor, men jag ska få hjälp av mina barn med det. Det blir bra när lokalerna är tömda. När vi flyttade hit 85-86 hade vi kor, ungdjur och grisar i ladugården.

Vad ska du göra nu?

– Vara mer i mitt växthus, jag tycker om att odla grönsaker och blommor. Jag och maken Reinhold har en husbil som vi ska resa runt i Sverige med.