Morgan E Andersson (C), vill att viss kommunal service ska bedrivas ambulerande i kommunens olika samhällen.
Morgan E Andersson (C), vill att viss kommunal service ska bedrivas ambulerande i kommunens olika samhällen. Bild: Tommy Lofgren

Vill flytta ut kommunal verksamhet ut från Mellerud

Finns det kommunal verksamhet som kan bedrivas lika bra från exempelvis Dals Rostock eller Åsensbruk som från tätorten Mellerud? Det vill Centerpartiet ta reda på – men kommunfullmäktige sa nej.

ANNONS
|

– Hela Mellerud ska leva. I det här fallet är det nödvändigt att samspela med det lokala föreningslivet och våga outsourca verksamheter, sa Morgan E Andersson, gruppledare för Centerpartiet under debatten.

Förslaget finns i den tilläggsbudget som Centerpartiet presenterade när kommunfullmäktige hade sin stora budgetdebatt vid sitt sammanträde i juni, det sista före sommaruppehållet.

Gå igenom

Centerpartiets förslag var att kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att göra en systematisk genomgång av kommunens verksamheter för att se vilka verksamheter som skulle kunna läggas utanför tätorten på hel- eller deltid.

Som exempel nämner Morgan E Andersson att den typen av samhällsservice som sker via Medborgarkontoret på Storgatan i Mellerud lika väl skulle kunna ske från annan ort – i alla fall en eller ett par dagar.

– Det är ju faktiskt så att det är lika långt från Mellerud till exempelvis Åsensbruk som det är från Åsensbruk till Mellerud, säger han.

Ambulerande service

Tanken med C-förslaget är att den kommunala servicen på platser utanför tätorten ska ske på ambulerande basis. I förslaget nämns Dals Rostock och Åsensbruk som tänkbara samhällen.

I Åsensbruk finns Föreningshuset att tillgå och även i Dals Rostock finns det lokaler. Men partiet menar också att verksamhet skulle kunna ske på någon annan ort i kommunen

– Vi måste utgå från behoven. Då kanske Åsebro vara lika bra plats som någon annan.

Morgan E Andersson påtalade också i kommunfullmäktigedebatten att det redan finns några exempel på verksamheter som kommunen sedan tidigare lagt ut på föreningslivet. Det handlar om skötsel av gräs- och parkytor.

Nu ger han fler exempel på verksamheter som skulle kunna flyttas från tätorten,

– Jag vill inte föregå något men jag tror att även delar av socialförvaltningens tjänster lika väl kan ske på någon annan ort i kommunen. Likaså plan- och byggnadsförvaltningen för konsultation.

Röstades ned

Men i kommunfullmäktige blev det nobben. Vid omröstningen stod de fem centerpartisterna ensamma. De fick mothugg av de 17 ledamöterna från det borgerliga styret, medan nio ledamöter lade ned sina röster. De nio var åtta socialdemokrater samt Vänsterpartiets ledamot.

Morgan E Andersson har svårt att förstå motståndet.

– Vi är till för hela Mellerud. Det är viktigt att vi sänker tröskeln för kontakter med kommunen, säger han.