Vildsvinen invaderar deras trädgård: "Man blir ledsen, arg och frustrerad”

Den gamla släktgården hade en fantastisk trädgård som ägarna lagt ner mycket arbete på. Men nu är stora delar av den uppbökad och förstörd av vildsvin. Deras framfart har eskalerat i år.
– Vi har satt upp elstängsel och gjort allt vi kan, men det går ju inte att skydda sig mot dem, säger Katrin Hammarström Larsson förtvivlat.

ANNONS
|

Från midsommar tills dags datum har stora delar av deras 2 000 kvadratmeter stora trädgård i Köpmannebro förstörts av vildsvinens framfart. Den gamla släktgården Södra Ödegården har funnits i Katrins släkt i tre generationer, numera fungerar den som fritidsboende. Hon äger den tillsammans med sin syster.

– Det började för ett par år sedan, då hade vildsvinen bökat lite i kanten på berget. Vi tänkte att de skulle ge sig eftersom de inte kom tillbaka mer det året, säger Bosse Larsson, Katrins man.

Men 2023 kom grisarna tillbaka och bökade lite mer, nu vid trädgårdsgränsen mot skogen. En slänt på cirka 150 kvadratmeter blev förstörd, men Bosse fräste och sådde nytt gräs i slänten som blev jättefin igen.

LÄS MER:Här är Gunnar Lidells vildsvinsfälla – har skjutit ett 30-tal grisar

”Vi fick en chock”

– Vi fick en chock när vi kom hit i våras, då var det totalt uppgrävt igen. Det har fullkomligen exploderat i år. Undrar om vi hinner få trädgården reparerad under vår livstid, den har varit vårt paradis under hela uppväxten. Man blir både arg, ledsen och frustrerad, säger Katrin uppgivet.

Via en webbkamera kan de se vildsvin i trädgården var och varannan dag, tre – fyra grisar åt gången. För en dryg månad sedan var Bosse ute i trädgården vid 22-tiden.

Katrin Hammarström Larsson och Bosse Larsson berättar att skadegörelsen av vildsvin i deras trädgård i Köpmannebro har exploderat i år.
Katrin Hammarström Larsson och Bosse Larsson berättar att skadegörelsen av vildsvin i deras trädgård i Köpmannebro har exploderat i år. Bild: Susanne Emanuelsson

– Då mötte jag en stor galt, han gick mot mig och grymtade. Då grymtade jag tillbaka och den sprang iväg. Jag blev inte rädd, men kanske borde jag blivit det. Det var värre för en familj söder om Kristinehamn som fick ringa polisen eftersom de inte kom in i sitt hus. En galt, sugga och sju-åtta kultingar hade barrikaderat sig på gården.

Katrin menar att det är skönt att grisarna inte visar sig på dagen.

– Men det känns lite läskigt att gå ut till förrådet på kvällen, tillägger hon.

Behöver hjälp av jägare

Spåren efter vildsvinen är många och omfattande. Det ser ut som om en jordfräs gått fram runt rhododendronbuskar, jasminbuskar, hasselbuskar och gamla ekar, som går under benämningen skyddsvärda träd.

– Vi ringde länsstyrelsen om ekarna, men de sa att vildsvinen är markägarens ansvar. Jag tycker vi borde få hjälp av en kommunjägare att skjuta bort dem, vi är ju själva inga jägare, säger Bosse.

Bosse och Katrin placerat brädor runt buskar och träd där grisarna bökat upp marken, för att robotklipparen ska kunna köra. Men det fungerar inte eftersom vildsvinen rivit upp och bitit av tråden på flera ställen.
Bosse och Katrin placerat brädor runt buskar och träd där grisarna bökat upp marken, för att robotklipparen ska kunna köra. Men det fungerar inte eftersom vildsvinen rivit upp och bitit av tråden på flera ställen. Bild: Susanne Emanuelsson

Elstängsel har satts upp, men enligt Bosse hjälper det inte då galten kör ner trynet och går rakt igenom. Liggande brädor har placerats runt buskarna där marken bökats upp, för robotgräsklipparens skull. Brädorna hjälpte inte länge eftersom vildsvinen bökat upp och trasat sönder kabeln på minst sju ställen, trots att Bosse lagt in den i en fiberslang.

LÄS MER:Vildsvinen invaderar trädgårdar i Håverud: ”Är obehagligt”

Det är inte bara inne i trädgården man ser spår av grisarnas framfart. Tidigare hade paret en fin gräsmatteklippt väg ner till sjön, den är förstörd. I skogskanten intill framfartsvägen visar Bosse en rejält djup grop med flera stora stenar som flyttats på.

I skogen precis intill framfartsvägen till gården har vildsvinen bökat en djup grop och flyttat på stora stenar.
I skogen precis intill framfartsvägen till gården har vildsvinen bökat en djup grop och flyttat på stora stenar. Bild: Susanne Emanuelsson

– Det blir en katastrof om detta får fortsätta, vi måste göra något åt antalet vildsvin innan vi hamnar i en ännu värre situation. Om vi skulle leja ut och återställa trädgården kostar det oss mellan 50 000 till 100 000 kronor, säger Bosse.

LÄS MER:Här är Gunnar Lidells vildsvinsfälla – har skjutit ett 30-tal grisar

LÄS MER:Vildsvinen invaderar trädgårdar i Håverud: ”Är obehagligt”

LÄS MER:Kommunen om vildsvinen: Sätt upp elstängsel