Välbesökt bygdedag vid gården Granbacken

I helgen anordnade Gestad Bygdegårdsförening sin årliga bygdedag vid gården Granbacken, i samarbete med Ardennerföreningen. Det kom fler besökare än någonsin och alla verkade ta sig god tid att se och uppleva allt som fanns på platsen.
– Det är ingen som vill åka hem, säger Jan G. Andersson, filmare och en av arrangörerna för dagen.

ANNONS
|

I ett vackert höstljus, med Granbackens gamla ladugårdar som kuliss, hade många nyfikna besökare samlats. Röken från tjärbränningen skapade ett vackert dis över alltihop.

I år hade Gestads Hembygdsförening utökat programmet med repslagning på gammalt vis, stenklyvning och visning av äldre hantverk. Det är ingen försäljning med knallar. Bara en dag där folk kan mötas och utbyta kunskap om hur saker gjordes förr.

Besökarna fick se hur havren slogs med lie och bands ihop, utan snöre, till så kallade nekar. Ernst Erik Andersson, berättade hur detta gick till. Han hade även ansvar för att koka rödfärg under dagen. I en stor gryta över öppen eld kokades den under 4 timmar innan den slutligen var färdig.

– Det är en gammal slamfärg som vi ska använda till att måla en ladugård med, berättar han.

Fyrfota arbetskraft

Hästarna stod i centrum denna dag. De lugna och vänliga Ardennerhästarna användes för att köra köra glada barn och deras föräldrar runt gården, men framförallt för att visa hur ett vandringsverk fungerar. De användes innan det fanns några el-drivna motorer på gårdarna. Hästarna drev tröskverket genom att gå runt i en cirkel med en kuggväxel i mitten och en lång axel som överförde kraften. Ewert Larsson, matade verket med havre inne i byggnaden. Många besökare samlades runt gårdsbacken för att titta hur detta gick till. Harpling och lieslåtter var andra punkter på programmet under dagen.

Barnens favoriter: Hästar och kaniner

De stora hästarna var också barnens favoriter under dagen, liksom kaninerna som Tvåstads kaninavelsförening hade tagit med sig. Barnen fick även chansen att se hur smörkärning går till och hur rep gjordes förr i tiden.

För de vuxna besökarna lockade kolbullarna med kallpressad lingonsylt. De är gjorda på skrädmjöl, rostad och mald havre, samt lite vatten och salt. Smeten stektes med fläsk på en häll. Det fanns även den lokala specialiteten klengås att prova på.

Olle Granlund, Evert Larsson och Mats Torstenssongör kolbullar på häll.
Olle Granlund, Evert Larsson och Mats Torstenssongör kolbullar på häll. Bild: Helena Eriksson

Bysnickarens moped

Erik Lans och Joel Berntsson visar upp två vackra gamla mopeder. Det ena är en DKW Rex från 1939, den andra en så kallad Lättviktare - Blixt från 1938. Just denna moped har en intressant släkthistoria bakom sig. Det var Erik Lans morfar Axel som köpte den som ny en gång i tiden. Han var snickare och åkte runt på bygden med denna röda moped, och sin snickarlåda med verktyg på pakethållaren. Mopeden har sedan gått i släkten och renoverats med varm hand. Nu visades den upp tillsammans med alla de gamla verktygen som Axel använde i sitt arbete.

Erik Lans och Joel Berntsson visar upp två vackra gamla mopeder. Det ena är en DKW Rex från 1939, den andra en så kallad Lättviktare, Blixt från 1938.
Erik Lans och Joel Berntsson visar upp två vackra gamla mopeder. Det ena är en DKW Rex från 1939, den andra en så kallad Lättviktare, Blixt från 1938. Bild: Helena Eriksson

Historia bakom Gården Granbacken

Gården Granbacken har en speciell historia som Jan G. Andersson känner till väl.

– Gården uppstod i samband med storskiftet 1843. Då slogs byarna isär för att jordbruket skulle bli mer rationellt, berättar han.

Själva ladugårdarna är orginal från 1750. Det vet Jan G. Andersson med säkerhet eftersom de är byggda efter den stora branden i byn Bön år 1749, då alla hus i byn förstördes. Senare flyttades byggnaden till den nuvarande platsen som kallas Granbacken. Här bedrevs jordbruk fram till 1980 då gården såldes. Hembygdsföreningen fick köpa den 1985.

– Gårdsbilden här är helt oförändrad sedan 100 år tillbaka. Det är precis som det var då, och det är det vi tycker är det allra roligaste, säger Jan G. Andersson.

Han berättar att det är 50 arrangörer på plats för att göra Granbackendagen till en fin dag för alla besökare.

– Folk verkar trivas för de stannar hela dagen. Det är ingen som vill åka hem, konstaterar han.

Filmaren Jan G. Andersson var en av de 50 arrangörerna av Granbackendagen 2024.
Filmaren Jan G. Andersson var en av de 50 arrangörerna av Granbackendagen 2024. Bild: Helena Eriksson