Utbildning för undersköterskor gav nya insikter

Nyligen tog tio elever på Vuxenutbildningen i Mellerud undersköterskeexamen efter två års studier på deltid.
– Det har varit otroligt inspirerande. Jag är jättenöjd över mina nya erfarenheter, sammanfattade Björn Hertell sin utbildning.

ANNONS
|

Han och Aso Shamsi har i sitt examensarbete arbetat med djur i vården på Skållerudshemmet. Med hjälp av två katter har de undersökt interaktionen mellan djur och människa.

– Det frigör så mycket positiva känslor. De boende blev gladare, lugnare och mindre nedstämda, säger de.

Förbättrad livskvalitet

Tyvärr fick katterna flytta på grund av allergier. Dock finns har man en mekanisk katt som låter ”på riktigt” när man klappar på den. Examensarbetet gav ändå erfarenheten att det går att förbättra livskvaliteten med relativt enkla medel.

Det kan även Balkis Alessa konstatera. Hon utförde sitt examensarbete med musikaktiviteter för barn med funktionsvariationer. Bland annat tillverkade de under hennes ledning enkla instrument för att göra musik tillsammans. Själv hade hon med sin egen keyboard och spelade på.

Nada Jumaa gjorde sitt examensarbete genom att arbeta tillsammans med en brukare. Syftet var att med enkla aktiviteter bryta rutiner för att nå mer social inkludering.

Gör skillnad

Rosemary Solvarm är lärare i omvårdnadsämnen på Vuxenutbildningen i Mellerud. Hon menar att elevernas examensarbeten blir lite som kronan på verket.

– Eleverna planerar själva, genomför och dokumenterar en aktivitet med ett förbättringsarbete för ökad kvalitet inom vård och omsorg. Deras arbeten riktar sig direkt till vårdtagarna på individnivå. På så vis gör de skillnad, säger hon.