Ulf Rexefjord (SD) efter Kalla faktas granskning: ”Partiet har inte gjort bort sig”

Sverigedemokraternas ordförande i Fyrbodal Terje Skaarnes skrev en insändare om Kalla faktas avslöjande om en partistyrd trollfabrik, som även Melleruds gruppledare Ulf Rexefjord skrivit under på. Där riktar de skarp kritik mot granskningen. Men Socialdemokraterna är kritiska till Rexefjords uttalanden.
– Han låtsas som att han inte vet, säger Marianne Sand Wallin, ordförande i Melleruds Arbetarekommun.

ANNONS
|

TV4 har i sitt program Kalla fakta kunnat visa hur Sverigedemokraterna genom anonyma konton via sin kommunikationsavdelning svartmålar de andra riksdagspartierna.

Programmet har kunnat identifiera totalt 23 konton i olika sociala medier som ska styras av Sverigedemokraterna, utan att det framgår tydligt vem avsändaren är.

Under måndagen samlades även alla partiers partisekreterare för ett möte efter granskningen. Liberalerna föreslog en utredning om en uppförandekod. Den är densamma som samtliga partigrupper redan skrivit under i EU.

Liberalerna och Kristdemokraterna är båda öppna för förslaget, och Liberalerna har tidigare krävt att SD ska sluta med de anonyma kontona. Oppositionspartierna däremot kände sig inte nöjda efter mötet, enligt Aftonbladet.

Även skapat åsikter lokalt

Detta har skapat stor debatt i riksdagen, men även en del lokalt. I en insändare som Melleruds Nyheter publicerat skriver Terje Skaarnes, även underskrivet av Melleruds gruppledare Ulf Rexefjord, bland annat:

”Att Sverigedemokrater har varit exkluderade från att komma ut med vårt budskap i traditionell media genom åren är knappast någon nyhet.

Vi är tusentals aktiva Sverigedemokrater som sprider budskapet om vad vi behöver göra för att få ordning på Sverige. Vi beskriver den verklighet som alla sunt tänkande svenskar ser. Ännu fler sprider vårt budskap genom att dela och gilla på sociala medier. Att vi som parti har en marknadsavdelning som hjälper till att skapa inlägg baserat på vår politik är inget unikt för vårt parti”.

Ulf Rexefjord instämmer med Skaarnes om att partiet exkluderats från traditionell media.

– Jag tycker inte det är märkligt att man valt att göra så. Historiskt har det varit svårt för oss att nå ut via traditionell media, så att vi har sökt andra vägar är inte så konstigt, säger han.

Han menar också att partiet alltid varit bra på att nå ut med sina kampanjer på sociala medier.

– Vi är bäst på det helt enkelt, och det är klart att det svider för de andra partierna. Vi är kända för att få stort genomslag på nätet, och alltid varit aktiva, säger han.

Du tycker inte att det är problematiskt att man inte varit tydlig med vem avsändaren är?

– Nu vet jag ju inte hur de har resonerat kring detta på riksnivå, men det är ju ett sätt vi har bedrivit opinion på. Jag tycker i alla fall inte att det är problematiskt.

Tror du att granskningen kommer att påverka er politiska verksamhet här i Mellerud?

– Nej, jag ser inte på detta som en stor fråga för oss. Jag har inte ens sett programmet, jag har inte brytt mig tillräckligt. Jag tror absolut inte att förtroendet för oss här i kommunen kommer att minska efter detta.

En del av partiets försvar har varit att detta är en smutskastningskampanj inför EU-valet, vad tänker du om det?

– Det kan ju absolut vara så, tajmingen kan ju tyda på det så det är absolut inte omöjligt. Men vi kommer nog inte att tappa väljare inför det, vi är ju i stort sett det enda EU-kritiska partiet så om man känner så, så röstar man på oss ändå.

Har detta skapat någon debatt bland partierna i Mellerud?

– Det har väl varit en eller annan reaktion från politiska motståndare, men det hör väl till. Jag bryr mig inte om de andra partierna, och har inte märkt av något från väljarna i alla fall.

Socialdemokraterna kritiska: ”Låtsas inte veta”

Marianne Sand Wallin, ordförande för Melleruds Arbetarekommun, är dock kritisk till Ulf Rexefjords uttalanden.

– Jag tror att han försöker göra som Jimmie Åkesson – låtsas att han inte vet någonting, säger hon.

Hon menar att Sverigedemokraternas kommunikationsstrategi är under all kritik.

– Om det SD:s anställda häver ur sig på nätet är så förbjudet att det måste sägas anonymt så är något allvarligt fel på det SD säger, säger hon.

Hon menar dock att partierna aldrig haft något problem lokalt, och att hon tror att det kommer fortsätta vara så.

– Vi kommer fortsätta att ha olika åsikter, men vi pratar ju med varandra. Trollfabrikerna är ju något som partiledningen i SD drivit, så kritiken ska riktas mot dem, säger hon.

Däremot menar hon att Sverigedemokraternas metoder är allvarliga, och att Annie Lööf valde att sluta efter åratal av trakasserier.

– Man kan ju fråga sig varför Miljöpartiet och Liberalerna inte finns här i Mellerud?

Hon säger också att neddragna statsbidrag bidrar till att fler sakkunniga utredare försvinner lokalt.

– Det gör att politiska beslut inte baseras på fakta och rejäla utredningar så det blir fritt fram för ”så här tycker jag”-politiken, och den finns det mycket av här i Mellerud.

Vad tänker du om att detta skulle vara en strategi att motarbeta SD inför EU-valet?

– Det är ju offerkoftan som kommer på. För man fick inte framföra vad man ville på grund av lagar och regler. Man försöker ju beskriva sig som förfördelade, trots att man har makten. Så det försvaret räcker ju inte idag.

Granskningen visar ju dock bara SD, och inget annat parti, tänker du att det ger en rättvis bild då?

– Det finns ju bara ett parti som det under många år riktats misstankar mot att man har trollkonton. Vad är det för annat parti som man misstänker det om?

Moderaterna: ”Kommer inte påverka samarbetet”

Ludwig Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Mellerud, menar att granskningen inte kommer påverka det lokala samarbetet.

– Jag har inte läst insändaren, men jag är rätt säker på att det inte kommer påverka vårat samarbete. Jag tar inte detta på allt för stort allvar, säger han.

Han menar att han inte tycker att det som framkommit i granskningen är särskilt problematiskt.

– Det beror på hur man närmar sig detta. Det är klart att om det rör sig om desinformation så är det ju inte bra. Men att jämföra det med trollfabriker som finns i Ryssland tycker jag är oanständigt, min bild är att det inte har varit så allvarligt, säger han.