Tema mat och hantverk visades vid Råskogsstugan

Brålanda Företagarförening arrangerar återkommande temadagar under året som går. Andra lördagen i augusti var det dags för Mat & Hantverk. Dock valde man denna gång att hålla arrangemanget lite utanför samhället.

ANNONS

Temadagen arrangerades i år vid Råskogsstugan av Brålanda Sundals Ryrs Hembygdsförening. På plats, förutom hembygdsföreningen med olika attraktioner, deltog tolv olika hantverkare. Utbudet bestod av keramik och trädgårdskonst, svarvade träföremål, knivskaftssnideri, handgjorda smycken, repslagning, hemvävt och honung.

Lefser med ost och smör = mums

Såväl till Råskogsstugan som nybygget, Magasinet kallat, hölls dörrarna öppna. Det bakades tunnbröd på häll som sedan blev till lefser som serverades med sitt tillbehör, varma direkt från hällen.

Vid lite drygt halvtid hade Kristina Bick kavlat ut och stekt 150 tunnbröd. Men det var inte enbart lefserna som fanns för den fikasugna, gott om hembakt bjöds det också på.

Dock var kanske inte besöksantalet det allra högsta denna blåsiga, men soliga lördag.

– Vi har ju stor konkurrens, det är mycket som arrangeras och lockar i bygden runt omkring i dag.

Brålandas gamla handelsliv dokumenteras

Marianne Larsson, hembygdsföreningens ordförande, visade den utställning som man har i Magasinet, där det samlas det på föremål från Brålandas gamla handelsliv.

Här fanns interiörer från dåvarande Feldts Bageri, en köpmansdisk som visserligen inte var från Brålanda men som var mycket bruklig några år tillbaka i tiden. Vidare en gammal kassaapparat samt en spottkopp. Därutöver har man samlat gamla tidningsurklipp, reklamprodukter, plast- och papperspåsar med de gamla butikernas logo på och mycket mera.

– Man tänker kanske inte på att vissa saker, som plastpåsarna, snart är helt ur tiden och att företag försvinner. Detta försöker vi redan nu bevara för eftervärlden, förklarar Marianne Larsson.

Utanför Magasinet visade Sture Johansson hur en gammaldags stickmaskin fungerade och barnen kunde snickra ihop sin egen träbil eller traktor under Gunnar Olssons hjälpande hand

– Jag tycker det är kul att snickra, sa Elin Gustafsson och slog i spikarna till hjulen till sin traktor i ett huj.

Stugan från 1700-talet

I den ursprungliga Råskogsstugan, som byggdes mellan 1698 och 1722, träffar vi på Bengt Aronsson som just då för tillfället var i samspråk med en norsk familj från Tönnsberg, på jakt efter anförvanter, som ska ha varit komna från Lersäter.

Bengt, som också har full koll på människorna som bott i Råskogsstugan berättar bland annat att den siste som bodde där, Petter Jonasson, dog 1910. 1936 såldes Råskogsstugan till dåvarande Södra Dals Fornminnes- och Hembygdsförbund.

Mellan stugan och magasinet finns idag Margaretaplatsen, som invigdes nu i somras på Margaretadagen, till minne av Margareta Persson, som under sitt liv var aktiv i hembygdsföreningen. Hon var en av dem som ivrade för att marken intill Råskogsstugan skulle köpas in och för uppförandet av Magasinet.

Under söndagen hölls också friluftsgudstjänsten här som Brålanda församling ansvarade för.