Telaris förskola kommer längre med nya lådcyklar

För förskolorna i centrum har det tidigare krävts mycket planering för skogsutflykter, men under våren har man skaffat nya lådcyklar som gör det enklare att vara spontan.
– Nu ska det bli lättare att komma ut på äventyr, säger rektorn Johanna Englund.

ANNONS
LocationMellerud|
|

På torsdagsmorgonen har åtta barn från avdelningen Tigern på Telaris förskola satt på sig sina hjälmar. De har hoppat in i vagnarna på två nya lådcyklar som införskaffats till förskolorna i centrala Mellerud, och är redo att ge sig av till Ängenäs för att leka på lekplatsen, äta frukt och öva på sommarsånger.

– I början tog det en liten stund att vänja sig med hur cyklarna fungerar, men de underlättar så mycket. Vi kan komma iväg mycket snabbare nu, säger förskoleläraren Catrin Henriksson.

Kan ta sig längre

Cyklarna får plats med sex barn per vagn och drivs på el så att pedagogerna får hjälp att trampa. Med en full vagn blir det tyngre än vad man kan tro och lite extra hjälp i backarna är uppskattat av pedagogerna.

De två cyklarna delar Lundens och Telaris förskola på och att barnen slipper gå gör att man kan ta sig längre än tidigare.

– Tanken var att det skulle bli lättare för barnen att få lämna förskolan och upptäcka sitt närområde. I och med att förskolorna ligger så centralt så är det längre till naturen, men nu hör jag ofta från mina pedagoger att de gett sig ut på en tur ut till skogen, säger Johanna Englund, rektor på Telaris, Lundens, Tallåsens och Ymers förskola.

På Telaris förskola är det många av barnen som redan har fått åka med lådcyklarna innan, men för vissa som Melleruds Nyheter träffar på torsdagen är det deras första gång.

– Det är jättekul, säger Sahil i lådcykeln i täten till sina kompisar som inte åkt med tidigare.

Sponsrade av Folkhälsorådet

Cyklarna har rejäla motorer och har kostat 50 000 kronor styck. För att kunna köpa in dem har man blivit sponsrad av Folkhälsorådet.

– Det ska inte spela någon roll vilken förskola som barnen går på utan de ska ha samma möjligheter. Så det är jätteviktigt att göra det lättare för pedagogerna att ta med barnen ut i naturen, säger Glenn Nordling från Folkhälsorådet.

Både Glenn Nordling och Johanna Englund säger att det både blir kul för barnen att åka på utflykter, men att de också är väldigt lärorikt.

– Barnen får öva på allt från motorik till matte när de är i skogen. De har också väldigt kul, säger Johanna Englund.