Teater drog fullt hus – succé på Dalbergså

Sista kvällen i juni och sista chansen. Under fem kvällar har föreställningen Då & Nu visats på Dalbergså.
Festladan var också denna söndagskväll fullsatt, precis som under de tidigare fyra föreställningarna då teatergruppen Järboblick äntrat den lilla scenen.

ANNONS
|

Allt ifrån första telefonsamtalet har det varit ett mycket bra samarbete mellan Elmas på Dalbergså, familjen Bertil Fransson (som driver campingen) och teatergruppen Järboblick berättar Marie och Anders Svensson.

– Allt gick så fort, det klickade direkt och vi har haft ett fantastiskt samarbete. Nu efter de här fem tillfällena kommer det bli lite tomt. Vi hoppas naturligtvis på något även nästa sommar, att detta kan bli en tradition, säger Marie som tillsammans med maken förbereder sig för kvällens paus då det säljs fika.

– När vi kom på första besöket här, så hade vi inget manus. Vår önskan var ändå att få göra något om platsen, fanns det något här vi kunde bygga på? Det hittas inget på nätet, men vi vet ju att alla platser har något att berätta, säger Carita Jansson som står för musiken och bland annat skrivit Hyllningshymnen till Dalsland som framförs under kvällen.

Bygger på gamla anteckningar

Historien om Dalbergså kom så fram, genom gamla anteckningar som Marie funnit. Man hittade en Bolstad-hambo, skriven till ett Bondbröllop i Bengtsfors 1983, av Märta Carlsson i Sannebo, Gestad. Lars Dalabondes låtar har även de kommit till nytta och regissören Sonja Gube har klippt samman allt till en härlig kompott.

Kvällen bjöd så på en föreställning i två akter, dock helt skilda från varandra. I första akten tas publiken tillbaka till år 1864 och till Bolstads första lanthandel, som öppnades just i Dalbergså.

Tokroliga sketcher varvas med ren hembygdshistoria blandat med musik och sång. Publiken blir delaktig i det hela på ett underfundigt sätt. Plötsliga episoder i berättandet, exempelvis när man visar hur det kunde gå till på en marknad på 1800-talet. Vid ett besök vid handelsboden försvinner ett litet barn och det blir allmän uppståndelse och källekusen beskylls för att vara i farten. Hur det såg ut i en lanthandel på den tiden och att det inte då fanns några hygieniska aspekter får vi ta del av. Man gör också musik av smått fantastiska attribut som en minivävstol, korg innehållande en vissla, tvättbräda, tomglas och de lite mer vanligt förekommande en triangel, en trumma, fiol och dragspel.

Andra akten av annorlunda art

Det är inte enbart Bolstad och Dalbergså som uppmärksammas utan hela Dalsland, ett Sverige i miniatyr till sista bonden i Sundals Ryr, från snöyra på en Dalboslätt till avsaknaden av ett lasarett och så vidare, till tonerna av Dalslandssången i bakgrunden.

Andra akten blir något av en stå-upp-komedi med quiz, vitsar och allsång. Entertainern Robert Samuelsson med återigen, Carita Jonsson vid sitt dragspel, tar hand om publiken och det blir naturligtvis en hel del skratt. Robert gjorde för övrigt sitt första framträdande med Järboblick, eller Järboautomaterna 2015 då “Drömmen om Elin” framfördes vid Vinnsäters Hembygdsgård i Järbo första gången.

Yngst i teaterensemblen är 18-åriga Tibelya Issa från Råggärd som varit med i gänget sedan hon var tio år.

–Jag har alltid älskat teater och drömmer om att bli skådespelare. Även om Vinnsäter som skådeplats ligger i hjärtat, så är det väldigt kul att få spela på en ny plats, säger hon.

Och vi är säkra på att publiken under de här kvällarna tycker detsamma.

– Det hela är jättebra framfört och att det handlar om bygden gör ju det hela intressant, säger Gun och Bosse Gustafsson från Brålanda i pausen mellan de båda akterna.