Storinvestering på Ica Kronan – bygger om för 15 miljoner

Efter ett halvår som Ica-handlare i Mellerud trampar Micke Andersson på gasen. Hela butiken ska moderniseras och miljöanpassas. Kostnad 15 miljoner kronor.
– Det blir det största investering som någonsin skett i butiken, säger han.

ANNONS

Det handlar om ett genomgripande projekt. I princip byts allt ut från tak, belysning, kyl och frysar och energiförsörjning samtidigt som butiken får en fräschare färgsättning och inredning.

Ombyggnaden ska ske i två etapper och vara klar till påsken nästa år. Starten sker under vecka 40.

Tror på Mellerud

Micke Andersson är full av entusiasm.

– Jag tror på Ica och jag tror på Mellerud. Jag vill bidra till att Mellerud blir en attraktivare ort att bo i. Jag vill också att det ska kännas bra att handla i Mellerud snarare än åka härifrån. Hemmaplan ska vara förstavalet, säger han.

Kartan för ombyggnaden och tankarna kring den hade han med sig redan när han köpte butiken. Den ska han nu sätta i verket. Han beskriver sig själv mer som en utvecklare än en förvaltare.

Samtidigt säger han att tänker långsiktigt. Han har inte kommit till Mellerud för att mellanlanda på väg mot nya uppdrag.

Han radar upp tre skäl till varför han anser att det behövs ett omtag i butiken.

Den första handlar om att miljöanpassa butiken där målet är att halvera energiförbrukningen. Butiken gör nu av med 750 000 kilowattimmar per år.

Återanvänder energi

Ett viktigt led att kunna minska förbrukningen är att byta ut de gamla frysdiskarna till nya och energisnålare. Här ska också energin för kylan återanvändas till att bidra till uppvärmningen av butiken.

Ett annat skäl till omtag är att butiken behöver moderniseras. Där är ny belysning en viktig åtgärd.

– Det blir givetvis led-lampor. Vi kommer också att ljusa upp butiken för att exponera varorna bättre.

För att öka tillgängligheten kommer gångarna mellan varuhyllorna bli bredare. Micke Andersson säger också att kunderna trots förändringar ska känna igen sig och hitta fram bland utbudet.

Långsiktigt tänkande

Ett tredje skäl till omtaget är att stärka butiken genom ett långsiktigt tänkande. Att vara på plats och ligga rätt i tiden. Exempel på det kan vara satsningen på butikslagade färdigrätter som efterfrågas allt mer. Det minskar också matsvinnet.

– Kunderna ställer mer krav idag och det måste vi svara upp mot. Matlagningen har förändrats. Till exempel är man mer benägen att prova nya maträtter.

Personalstyrkan uppgår i dag till 26 personer. Den kan komma att öka allt eftersom satsningen ger frukt. Micke Andersson ger sin personal beröm och säger att han trivs väldigt bra med butikslivet i Mellerud.

– Butiken behöver en nystart. Summan av alla förändringar syftar till att underlätta för kunderna. Det ska helt enkelt bli roligare att handla hos oss, säger Micke Andersson.

LÄS MER:Nya ICA-handlaren: ”Mellerud ger mig en skön energiboost”

LÄS MER:Så har det gått för Melleruds butiker i sommar

LÄS MER:Mellerudsbutiken laddar för Överby-öppning: ”En bra tid”