Starkaste bonddrängen ska koras på Kanalyran – här är de klassiska bilderna

Sveriges Starkaste Bonddräng 2024 kommer att avgöras på Kanalyran i Mellerud. Två kvalgrenar körs på fredagen 5 juli, medan de tre finalgrenarna genomförs på lördagen 6 juli.

ANNONS
|

Rune Andersson arrangerade sin första Strongman-tävling 1981 i Trollhättan. Då handlade det om Nordens starkaste man. Premiär för Starke man-tävlingar på Kanalyran var 1995. Genom åren har Rune Andersson anordnat över 300 Strongman-tävlingar runt om i Sverige. Rekordet är 18 tävlingar på ett år.

– Två dagar efter tävlingen på Kanalyran 1995 ringde jag Bert Karlsson eftersom jag ville arrangera Starke man-tävlingar i Skara. Så blev det och i stort sett alla som tävlade i Mellerud ställde upp i Skara. Vann i Skara gjorde Magnus Samuelsson, som senare blev världsberömd. Men det var Stefan Fredriksson från Brålanda som fixade att han vann, eftersom Stefan slog den som låg tvåa i sista grenen, minns Rune Andersson.

51 ton på en timme

Det var för övrigt Rune Andersson som tog sporten till Sverige, han har dessutom slagit världsrekord i bänkpress: 51 ton på en timme.

Kenneth Andersson från Mellerud vann Starke man-tävlingen på Kanalyran tre år i rad.

– Han var som en idol för många, säger Rune Andersson.

Han hoppas att få in anmälningar även från Mellerud med omnejd till årets tävling. Det lockat alltid extra mycket publik.

20-tal deltagare

– Jag tror på ett 20-tal deltagare. I år kommer Kim Emilsson från Småland att hjälpa till att hålla i tävlingen, han har lång erfarenhet av att arrangera Strongman-tävlingar. Jag hoppas det finns fler som vill hjälpa till under tävlingen, säger Rune Andersson, som varit sjuk under våren.

Du kan anmäla dig till tävlingen genom att ringa Rune Andersson. Det finns även möjlighet att träna inför de specifika tävlingsgrenarna på hans träningsanläggning på Kuseruds gård under våren.

– Jag har fortfarande kvar en del grundutrustning, till exempel väskor, däck, skottkärror och säckar, berättar Rune Andersson.