Ridklubben hotas av nedläggning: ”Behöver få in pengar”

Dyrare foder och strö, skenande elpriser och allt mer kostsamma veterinärbesök.
Nu hotas Melleruds Ridklubb, som har 65 ridande elever, av nedläggning.
– Vi är helt beroende av att få in pengar, säger Fredrika Edvardsson, ordförande i klubben.

ANNONS
|

Efter att Melleruds kommun i våras avslog Melleruds Ridklubbs ansökan om ytterligare bidrag på 300 000 kronor har det varit ett turbulent läge. Några styrelsemedlemmar lämnade sina platser till förfogande och man fick snabbt kalla in till ett nytt årsmöte.

Nu är den nya styrelsen på plats, där alla har som mål att vända skutan. Dessutom är de nu fler i styrelsen, tio mot tidigare sju, varav hela sex nyinvalda.

– Starten har varit bra, utmaningarna finns kvar men ny energi har tillkommit, säger klubbens ordförande Fredrika Edvardsson och menar att de haft en svårjobbad tid bakom sig, både ekonomiskt och med hästmaterialet.

– Det har varit tungt för alla, speciellt för de som nu avgått, som hade suttit länge i styrelsen. Man behövde nya idéer och ny energi.

LÄS MER:Tufft för många ridklubbar – kostnaderna skenar

Vill inte höja ridavgifterna ytterligare

Det är inte första gången Melleruds Ridklubb haft liknande problem. Det som nu varit orsaken är generellt ökade kostnader, på alla plan, runt hästhanteringen. Foder, strö, el, bränsle och veterinärkostnader blev dyrare under fjolåret och man fick höja lektionspriserna. Anläggningen har nu några år på nacken och behöver en del omvårdnad. Hyreskontraktet löper på fem år.

– Vi vill helst inte höja ridavgifterna igen, vi vill att alla ska ha möjlighet att rida. Att höja avgifterna och istället tappa elever gör inte ekvationen bättre, menar Fredrika.

Ridklubbens förre kassör har gjort olika beräkningar för att få en budget i balans. I den ena lösningen låg en höjning av lektionspriset på drygt 50 kronor.

– Alla barn ska ha möjlighet till sin sport. För en familj med flera ridande hade det blivit en dryg kostnad, speciellt som allt annat också blivit dyrare, menar Susanna Pettersson som är ny i styrelsen och pekar på att ridverksamhet ger så mycket mer än enbart ridning – gemenskap, ansvarstagande och avkoppling.

Det är inte enbart ekonomin som är en nöt att knäcka för nya styrelsen, man ligger heller inte i fas med hästmaterialet inför höstens terminsstart. I nuläget saknas det fyra hästar, man har fem, varav tre egenägda och två inlånade.

Fattas hästar

– Vi hade ju önskat att vi kunde köpa in någon mer, men de pengarna saknas. Vi behöver därför låna in fyra hästar inför hösten, förklarar Alice Jonsson som nu varit ridinstruktör på ridklubben i snart ett år.

Ridklubben har ungefär 65 ridande elever, i olika kunskapsnivåer och åldrar. Det är en grannlaga uppgift att hitta hästar som passar, som trivs med sin arbetsuppgift och tycker ridskolearbetet är roligt.

– Det är inte alla som vill låna ut sin häst till en ridskola. Det finns förutfattade meningar, vilket är synd. Hästarna blir ju väl omhändertagna och kontrollerade av kunniga anställda. På en liten ridskola ser man också eventuella avvikelser med en gång, allt är på hästens villkor, tillägger Alice.

Alva Andersson, ordförande i Ungdomssektionen, berättar hur hon tänkte när hon lånade ut sin häst, hon var osäker på att han skulle passa. En häst med stor personlighet, som visade sig fungera utmärkt i verksamheten. Vad han behövde var regelbundna rutiner.

– Det var nästan skönt att andra tog över ansvaret, säger Alva nöjd.

Alice berättar att man varit extra noga med hälsotillståndet hos hästarna under hösten och våren, samt även noggrann med varierad träning. Hästarna går normalt två till tre pass per dag, fyra dagar per vecka.

– Jag har varit mycket noga med att variera lektionerna och hästarna har fått mycket hagvistelse. Eleverna har uppskattat lektioner med olika utmaningar, ute, inne, för hand – tömkörning. Även löshoppning har stått på schemat. Mitt mål har varit att eleverna ska lära sig att hantera hästarna ur alla aspekter och med säkerhet, skötsel och teori som en given del, säger klubbens ridinstruktör.

Hoppas på sponsorer

Dock, utöver hästarna har klubben en mycket ansträngd ekonomi.

– Vi är helt beroende av att få in pengar motsvarande de bidrag vi ansökt om. För att vända cirkeln uppåt igen är det ett måste. Jag har fått uppgiften att jobba med sponsorlösningar, det är en ständig jakt på pengar, men vi frågar inte för skojs skull, säger Susanna.

– Vi måste göra ett sista försök att få det att fungera. Vi kan ge av vår tid och lösa dessa bitar, men det ideella arbetet är inte enbart styrelsens ansvar, det hänger på alla medlemmar, tillägger Fredrika och de andra håller med.

De är alla beredda att ge av sin fritid för att andra ska få en dräglig lektionskostnad. På en ridskola är det nästan dygnet-runt-arbete, hästarna ska ha sitt – det ska fodras, mockas och strös, hagarna ska ses efter och hållas i ordning. Anläggningen ska städas och hållas i god ordning, manegen ska harvas och saltas. Och, de är mycket stolta och glada över paddocken som fick en rejäl uppfräschning under våren, tack vare bidrag och sponsorer.

– Vi har bara EN ridskola i kommunen, den tycker jag vi ska vara mycket rädda om, säger avslutar klubbens slutligen.

Föreningarna i Mellerud som fick mest bidrag förra året

Melleruds IF: 545 491 kronor

Melleruds ridklubb: 490 417 kronor

Åsebro IF: 444 192 kronor

Kroppefjälls IF: 391 848 kronor

Kommunen förstår situationen

Från Melleruds kommun är man väl medveten om klubbens situation. Ridklubben är ju också en av de fyra föreningar som får mest i kommunala bidrag.

– Melleruds ridklubb bedriver en oerhört viktig verksamhet, det finn det inget tvivel om, och det vill vi bejaka. De är redan i dag en av de föreningar som får mest ekonomiskt stöd av oss, säger kommunstyrelsens ordförande Ludwig Mossberg (M) och han fortsätter:

– Vi förstår klubbens utmaningar, men Melleruds kommun kan inte med skattebetalarnas pengar lösa alla föreningars egna ekonomiska situation, det vore helt orimligt.

Dock avslutar han med att förklara att man inte stängt dörren från kommunens sida helt och hållet. De har kontinuerliga diskussioner om hur kommunen kan vara föreningslivet behjälpligt.

– Men det är viktigt att föreningarna bedriver en typ av verksamhet som också gör att man klarar av att bära sin egen situation, säger Ludwig Mossberg (M).

LÄS MER:Ridklubben hotas av nedläggning: ”Behöver få in pengar”

LÄS MER:Kulturprofilen Clas-Göran i pension: ”Vi har gjort skillnad”

LÄS MER:Nya paintballhallen invigdes lagom till Kanalyran

Ridklubben ville ha 300 000 ytterligare

I januari träffades en överenskommelse mellan ridklubben och kommunen om ett stöd genom särskilt avtal om totalt 300 000 kronor. Syftet var att stödja föreningens ridskoleverksamhet, där föreningen erbjuder säker och kvalitetsvärderad ridning och en meningsfull fritid för alla med intresse för hästar och ridning samt öka flickors deltagande av fritidsaktiviteter i kommunen. Bidraget utbetalas två gånger per år (150 000 kronor per gång).

I mars inkom Melleruds Ridklubb med en ny ansökan till kommunen om ytterligare 300 000 kronor. Denna avslogs av kommunstyrelsen med hänvisning till den överenskommelsen om särskilt stöd, som tidigare avtalats. Samt med hänvisning till kommunstyrelsens budget för föreningsstöd, det finns helt enkelt inga pengar avsatta.

Föreningen har även fått hyresbidrag om 130 000 kronor samt ett aktivitetsbidrag om 19 019 kronor under våren.