Rektorn om köerna: ”Lever sitt eget liv”

Snart börjar en ny skoltermin. I och med det flödar också anmälningarna in till Melleruds kulturskola från musikintresserade elever. Hur långa är köerna egentligen? Och vilket instrument har högst tryck?
– De lever verkligen sitt eget liv de här köerna, säger Sara Sannebro, nytillträdd rektor på Kulturskolan.

ANNONS
|

Med mindre än en vecka kvar till skolstart finns det säkert flera elever som funderar på, eller redan har bestämt sig, för att testa ett nytt instrument. Men eftersom det är ett högre tryck till vissa av kulturskolans aktiviteter än andra, kanske det är värt att tänka om.

– Det är väl nästan alltid köer på allting. En liten kö är ju bra att ha ifall någon elev slutar, så att man inte står utan elever. Men man vill ju ändå inte behöva vänta i flera år för att få spela ett instrument, säger Sara Sannebro.

”Vissa har väntat i ett år eller mer”

För den som vill börja spela stråkinstrument eller träblås är det kortare kötid, menar Sara Sannebro.

– För klarinett till exempel är det åtta stycken i kö, säger hon. Den siffran är densamma för fiol.

Om man däremot vill börja sjunga, dansa eller spela piano kan man behöva vänta längre.

– Det är lång kö på piano, där är det 41 elever, säger Sara Sannebro och fortsätter:

– Där kan det vara en del som inte har anmält sig inför den här terminsstarten, utan har väntat i ett år eller kanske ännu mer.

Ryms inte i tjänsterna att ta in fler elever

Enligt Sara Sannebro jobbar pianoläraren på skolan 90 procent, något hon menar hade behövt förändras för att fler ska få spela.

– Vi får ju en budget från förvaltningen, så om man ska minska köerna så behöver vi egentligen öka tjänsterna, säger hon.

Men att öka antalet tjänster är något som inte är möjligt i nuläget.

– De skar lite i budgeten här så vi kan inte anställa fler lärare, säger hon.

Annars är det tydligt vilka instrument som hade prioriterats.

– Just nu är det piano, dans och sång där man verkligen skulle vilja minska köerna och ta in ännu fler elever, självklart. Men det ryms inte i våra tjänster att göra det, säger Sara Sannebro.

Kötiderna förändras

Enligt Kulturskolans rektor är det däremot vanligt att de finns förutfattade meningar kring hur långa vissa av köerna är.

– Det är lite intressant att prata om köer också, för så var det under många år att man inte ställde sig i kö eftersom det inte var någon idé. Och helt plötsligt när man börjar ta in elever så är det ingen kvar, säger Sara Sannebro.

Gitarren är ett bra exempel på det.

– Där är det inte så lång kö just nu faktiskt, där står det bara nio elever, säger hon.

LÄS MER:Kulturprofilen Clas-Göran i pension: ”Vi har gjort skillnad”