Räddningstjänstens uppmaning: Anmäl om ni eldar

Två gånger samma kväll brann det, och räddningstjänsten fick rycka ut. Problemet? Det var kontrollerade bränder – som inte var anmälda.
– Tyvärr händer det då och då, säger Patrik Tellander, stationsbefäl i Mellerud och Åsensbruk.

ANNONS
|

Det är viktigt att man anmäler till räddningstjänsten om man till exempel ska göra en kontrollerad eldning. Men i lördags brann det på två ställen utanför Mellerud, utan att någon hade anmält det. Både räddningstjänst och polis fick rycka ut, eftersom inringare trodde att det brann på riktigt.

– Om man eldar så är det viktigt att man gör det på säkert sätt. Men elden måste vara släckt vid mörkrets inbrott, säger Patrik Tellander, som säger att folk i Mellerud i vanliga fall brukar vara duktiga på att anmäla.

– Men nu brann det på två ställen nästan samtidigt, säger han.

Han riktar därför en uppmaning till allmänheten:

– Anmäl till oss om ni ska göra en kontrollerad eldning. Om man ska elda, är det den som eldar som har fullt ansvar. Det är den som eldar som måste se till att elden är släckt innan det blir mörkt.

”Blir en polisiär sak”

Han lägger även till att man måste ha släckutrustning i närheten, så att elden inte sprider sig om det blir blåsigt.

Vad händer om man ändå eldar?

– Det blir en polisiär sak.

Just nu är det inget generellt eldningsförbud, men kommunen och räddningstjänsten kan utfärda ett eldningsförbud om det skulle behövas. Då får man inte elda någon gång under dygnet.

På Melleruds kommuns hemsida finns reglerna kring vad som gäller vid eldning utomhus.

Just nu är det en trea av fem i risknivå, fyra till fem innebär eldningsförbud.