PRO:s förbundsordförande: ”En medveten nedmontering av samhället”

Pensioner, äldreomsorgen och tandvård. Det är dessa tre frågor som PRO:s förbundsordförande Åsa Lindestam verkligen brinner för. Minskade statsbidrag till studieförbunden i landet är en annan viktig fråga.
Hon besökte Mellerud under onsdagen, som en del av turnén i distriktet. Åsa Lindestam var mäkta imponerad av PRO Melleruds verksamhet.

ANNONS

Torsdagen var vikt för en rundtur i Dalsland. Först besökte Åsa Lindestam PRO i Mellerud där ordföranden Börje Skoogh informerade om deras livaktiga verksamhet. Lars Andersson visade upp den informativa hemsidan, något som verkligen imponerade på förbundsordföranden.

– Tänk om alla hade det så här, utbrast Åsa Lindestam.

30-procentig bidragsminskning

Regeringen har i år kraftigt dragit ned statsbidragen till studieförbunden. Inom tre år ska stöden minska med nära 30 procent. Detta är något som Åsa Lindestam reagerar starkt emot.

– Vi måste tillsammans bli starka, snart är vi 2,5 miljoner pensionärer i Sverige och det vore väl sjutton om de styrande inte ska lyssna på oss. Det som händer i samhället nu med besparingar och neddragningar är en medveten nedmontering av samhället, konstaterar Åsa Lindestam.

Hon har suttit i riksdagen för socialdemokraterna under 20 år och var förste vice talman i riksdagen mellan 2018 till 2022, samma år blev hon förbundsordförande i PRO.

Det är framför allt tre frågor Åsa Lindestam lyfter, pensionerna, äldreomsorgen och tandhälsan. Hon förklarar:

– Pensionerna är för låga! Det finns 2 000 miljarder därute till AP-fonder, det är våra pensionspengar. Garantipensionen har ökat med nio procent, medan pensionen till oss som har jobbat bara har ökat en procent. Det säger till människor att gå hem lite tidigare och det måste löna sig att arbeta. Ingen vill heller satsa pengar på äldreomsorgen. SKR säger att kommuner och regioner behöver 30 miljarder, men de får sex miljarder så det är inte konstigt att personal varslas. När det gäller våra tänder kräver vi ett högkostnadsskydd för pensionärer.

Bedragare

Hon tar också upp problemet med bedragare som lurar äldre. Dagen innan togs ett beslut i EU-parlamentet att bankerna ska ta sitt ansvar.

– Det handlar om så mycket pengar, dubbelt så mycket som knarkhandeln.

PRO:s arbete för att minska ensamhet prisas av Åsa Lindestam.

– Det ni gör med aktiviteter och träffar är guld värt. Siffrorna är skyhöga när det gäller äldre ensamma män. Kvinnor har ofta lättare med att ha ett nätverk. Men vi måste försöka se ljust på framtiden och samla våra gemensamma krafter. Folket ska bestämma – inte makthavarna. Vi behöver kultur, bildning och möjlighet att påverka i samhället, sa hon.

Peter Sund, förenings- och pedagogikansvarig för ABF, nämner även han minskningen av bidrag till studieförbunden.

– Det är ruggigt. Vår verksamhet är i grunden fri och frivillig med lite hjälp av kommunala medel. Men en del kommuner vill styra kulturutbudet. Min pappa föddes 1943 i Berlin och det hände samma sak där. Så utvecklingen är inte bra, därför är det viktigt idag att samlas för att tillsammans jobba med föreningslivet. Bland PRO Mellerud:s 250 medlemmar finns 10 000 år av samlad arbetslivserfarenhet, så ta vara på den, underströk han.

Pengar finns till projekt

Det finns dock pengar till att starta upp projekt, planer finns på att starta upp ett i Dalsland med rubriken dans/friskvård. Socialstyrelsen har dessutom beviljat ett projekt mot ensamhet, för uppstart i år.

– Vi jobbar väldigt tätt med ABF:s verksamhetssamordnare Anna Sjöstedt och när vi besöker Mellerud finns alltid någon från PRO på plats. Det är bra, det är ju så det ska vara, sa Peter Sund.

Han berättar vidare att PRO är allra störst av de 390 medlemsorganisationerna.

– Tre kommuner sticker ut som mest livskraftiga. Det är Mellerud, Dals Ed och Vargön som är framgångsrika, får fler medlemmar och ökar med nya verksamheter, framhöll Peter Sund.

Dagen fortsatte med besök på Ängenäs särskilda boende i Mellerud. Där fanns Valon Hetemi, verksamhetschef vård och omsorg, på plats för att guida besökarna och berätta om samarbetet mellan Melleruds och Bengtsfors kommuner inom socialtjänsten.

Dalslandsbesöket omfattade även en rundvandring vid akvedukten i Håverud, lunch på Stenebyskolan i Dals Långed, guidad tur på Gammelgården i Bengtsfors och avslutningsvis fika på Cafe Strömmen i Bengtsfors.