Prisades för unika Mellerudsmodellen: ”Den första i sitt slag”

Den unika Mellerudsmodellen gör äldres tandvård mer effektiv genom att personer på äldreboenden gemensamt reser till kliniken, som avsatt tid och kan färdigbehandla snabbare. För detta har Folktandvården i Mellerud nu fått Västra Götalandsregionens hållbarhetspris på 50 000 kronor.
Bakom idén står klinikchef Charlotta Streman. Kliniken hedrades den 9 april i samband med regionfullmäktige i Vänersborg.

ANNONS

Folktandvården i Mellerud har arbetat med den nya modellen sedan hösten 2022 och arbetet fortsätter framöver. Charlotta Streman, klinikchef i Mellerud och Brålanda, är tjänstledig från februari i år. Men det är hon som tagit fram Mellerudsmodellen – den första av sitt slag i landet. Modellen har efter hand utvecklats och förbättrats tillsammans med medarbetarna och Fagerlids särskilda boende.

– Anledningen är att jag såg förbättringsområden inom äldretandvården, våra sköraste patienter med ett stort omsorgsbehov som har tandvårdsstöd. Vi visste inte särskilt mycket om patienternas bakgrund, om de behövde hjälpmedel, deras kognitiva förmåga eller vem som följde med på deras besök. Medarbetarna upplevde frustration över att inte kunna ge de äldre önskad vård. Därför började vi testa ett nytt sätt att jobba på genom att samarbeta med Fagerlids särskilda boende. Mellerudsmodellen är unik vad jag vet, berättar Charlotta Streman.

Ihop med Fagerlids särskilda boende

Satsningen har kliniken planerat tillsammans med Fagerlids särskilda boende. Önskemålet är att börja samarbeta med fler äldreboenden i kommunen. Malin Lindqvist, enhetschef på Fagerlids särskilda boende, är villig att dela med sig av sina erfarenheter till andra äldreboenden.

– Vi har önskat kontakt med enhetschefer på de övriga äldreboendena, men inte fått något napp ännu. Det är en stor fördel för oss att få veta vilka patienter som kommer och patienterna blir tryggare när de har sin egen personal med sig. Vi kan också informera deras personal om någon har speciella behov, säger klinikkoordinator Kicki Eléhn Lundgren.

Arbetet går ut på att det kommer en grupp från äldreboendet samtidigt till kliniken, som då avsatt tid för detta. Man kan ta emot upp till fem patienter samtidigt, med sig har de då två-tre ordinarie personal som oftast är munvårdsombud.

– De får då sin årliga undersökning och de som behöver det får behandling samtidigt. Det har visat sig att de äldre orkar med detta bra och de har varit jättenöjda med vår lösning. De är glada över att få det gjort när de ändå är hos oss, förklarar Charlotta Streman.

Sparar tid och resurser

Vinsterna är att personalen på Folktandvården och Fagerlids särskilda boende både sparar tid och resurser. En bonus är också en ökad samverkan med boendet, deras personal föreslår vilka som ska komma till kliniken. Positivt är att flera av de äldre har börjar efterfråga tandläkarbesök och några som inte velat åka med har ändrat sig.

– Dialogen om munhälsa har ökat med anledning av vår samverkan. Jag är jätteglad och stolt över vårt arbete med Mellerudsmodellen, det är ett teamwork där alla är delaktiga, understryker Charlotta Streman.

– Jag tycker modellen är jättebra, vi sparar tid. Nu finns det personal från äldreboendet som följer med hit, säger tandläkaren Mohamad Edris.

– Det fungerar bra. Arbetet blir mer effektivt när vi kan göra alla behandlingar samma dag, säger tandläkaren Marwa Al Nazzal.

– Vi visste inte ens att vi var nominerade så vi blev överraskade. Det är väldigt roligt, konstaterar tandsköterskan Monica Westman.

23 patientbesök

Hittills har 23 patientbesök genomförts med Mellerudsmodellen. 17 var bokade för undersökning och eventuell behandling och sex var bokade enbart för behandling. Av dessa blev elva färdigbehandlade på ett besök.

– Som jämförelse blev under samma period två av 17 äldre patienter med särskilt omsorgsbehov som hade ”vanliga” besök färdigbehandlade direkt, berättar Charlotta Streman.

Tiderna för Mellerudsmodellen på Folktandvården avsätts några gånger varje halvår. Något som är uppe för diskussion är transporterna.

– Vi för en dialog med kommunen om ett transportmedel som kan rymma en grupp äldre där någon eventuellt är rullstolsburen. Idag körs patienterna hit i två omgångar, konstaterar Charlotta Streman.

På Folktandvården i Mellerud arbetar tre tandläkare (Mohamad Edris, Marwa Al Nazzal och Hanin Tarek), åtta tandsköterskor, en klinikkoordinator och en tillförordnad klinikchef. Personalen bemannar också i Brålanda två dagar i veckan med en tandläkare plus två till tre tandsköterskor. En tandsköterska åker ut till skolor i Melleruds kommun, Brålanda och Frändefors en gång per termin för att flouridlacka elever i årskurs sex och högstadiet.

Hållbarhetsutskottets motivering:

”Folktandvården Mellerud har skapat möjlighet för en grupp äldre på Fagerlids särskilda boende att samåka till kliniken och få behandling vid ett och samma tillfälle. Det har resulterat i att fler har kunnat färdigbehandlas då besökstiden är anpassad för en grupp samtidigt som tryggheten har ökat för patienterna och miljöpåverkande resor undvikits. Med nöjdare patienter och mindre stressad personal i en mer resurseffektiv modell ger oss Folktandvården Mellerud här ett gott exempel på hur alla hållbarhetsdimensionerna kan integreras och hur vi kan bli mer hållbara tillsammans.”