Prästen om kyrkans Heliga hemligheter

I 30 år har Egil Midtbö arbetat inom Svenska kyrkan på flera platser. Så i ett ögonblick förändras allt. Han får lämna sin tjänst som pilgrimspräst på Orust.
– En ny chef ändrade dynamiken. Det slutade med att jag inte längre var välkommen, säger Egil Midtbö som skrivit en roman om sina upplevelser.

ANNONS

I dag arbetar han i Melleruds församling, bland annat som pilgrimspräst.

– Det är inte alla som mår bra på sina arbetsplatser, kyrkan är inte undantagen. Det är ett problem som vi borde uppmärksamma mer med den känslan av utsatthet, mobbing och utfrysning skapar, säger han..

Såg framåt

Genom att formulera sina erfarenheter i romanform kunde Egil Midtbö lägga det gamla bakom sig och blicka framåt. Resultatet blev romanen Heliga hemligheter och mörka sanningar – och en tjänst i Mellerud.

I bokens baksidestext skriver han:

”Detta är en berättelse om prästen Lars Johansson på Blåvindö. I denna roman möter du en stängd kyrklig värld. Det handlar om förtal och om rykten om sex, droger och alkohol men också om människor, som gör allt för att behålla makten. Om något ska bli bättre, måste dörren öppnas så att ljus kan komma in.”

Svek och mobbing

Romanen har svek, mobbing och utfrysning som centrala teman.

– Det är min berättelse, men det är ingen självbiografi.I den här formen finns det inget krav på sanning. Jag skriver om en fiktiv plats och en fiktiv person som är präst. Det är mitt sätt att försöka stötta de personer som drabbas av ett dåligt ledarskap på sin arbetsplats, säger han.

Rätt eller fel, men den kyrkliga miljön har inte sällan fått stämpeln av att vara inskränkt med lågt i tak för oliktänkande.

Öppen folkkyrka

Egil Midtbö tror på en öppen folklig kyrka där alla får plats och får komma till tals.

Romanen Heliga hemligheter och mörka sanningar har han gett ut på sitt eget förlag. 2020 gav han ut Tausheten i Soknedal på norska. Den handlar om livet i det lilla norska samhället om vad hände under andra världskriget.