Polisen krossade bilruta – efter att förare försökte smita

Efter att en man i 20-årsåldern försökt köra i från polisen krossade de förarrutan. I bilen hittades en kniv och en ombyggd hantel.
Mannen döms nu till fängelse för flera brott.

ANNONS
|

En natt i maj 2022 såg polispatrull i Mellerud en röd bil komma körande på landsväg 2221 i riktning mot Mellerud. Eftersom det sedan tidigare var känt för poliserna att just den bilen kördes av brottsaktiva, valde man att följa efter den för att se vem som körde.

Polisen slog på blåljusen och försökte stoppa bilen, men föraren ökade istället farten. Enligt polisens avrapportering ska föraren ha kört i upp mot 150 kilometer i timmen. Bilen körde ut på E45 och när den kom till centrala Mellerud svängde föraren in på Storgatan.

När bilen till slut stannade sprang en av poliserna fram till förarsidan och krossade rutan. Polismannen tog tag i föraren, som är en man i 20-årsåldern hemmahörande i Åmåls kommun, öppnade dörren och drog ut föraren.

Vapen i bilen

I förardörren låg det en kniv och under förarsättet hittade polisen en omgjord hantel. Mannen hade inte heller något giltigt körkort.

I förhör säger mannen att bilen inte var hans och att den var full av verktyg som han inte hade koll på. Han erkänner att kniven var hans, men hävdar att han inte vetat om att den ombyggda hanteln låg i bilen.

Han hävdar också att han inte försökt att smita från polisen, men erkänner att han kört utan att ha rätt till det.

Mannen har tidigare dömts för olovlig körning, och misstänktes därför för grov olovlig körning.

Nio månaders fängelse

Utöver händelserna i Mellerud döms nu mannen för flera andra brott som han begått i Åmål, Bengtsfors och Trollhättan.

Vid tre andra tillfällen har han bland annat haft med sig en eller flera knivar när han stoppats av polisen.

Tingsrätten bedömde även att det var bevisat att han misshandlat sin tidigare partner, brutit mot de kontaktförbud som kvinnan haft mot honom, och även att han slagit sönder en övervakningskamera i Åmål.

Nu döms mannen för grov olovlig körning, narkotikabrott, skadegörelse och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, fyra tillfällen. Han döms även för överträdelse av kontaktförbud, misshandel, ringa brott, och misshandel, två tillfällen.

Det sammanlagda straffet blir nio månaders fängelse.

Mannen ska även betala skadestånd till sin tidigare partner och företaget som hade övervakningskameran.

LÄS MER:Påverkad man förstörde kablar i källarförråd

LÄS MER:Påverkad man förstörde kablar i källarförråd

LÄS MER:Man vinglade längs med vägen – kastade kniv in diket