Olika tolkningar på nya eldningsregler – det här gäller i Mellerud

De nya bestämmelserna om eldning av bioavfall har skapat förvirring och kan tolkas på olika sätt. I Mellerud avvaktar man med de nya bestämmelserna – och följer tills vidare de tidigare reglerna.

ANNONS

Från och med första januari gäller nya bestämmelser om avfallshantering. I den nya avfallsförordningen står det nu bland annat att återvinning av bioavfall ska prioriteras över exempelvis eldning. Enligt naturvårdsverkets tolkning innebär de nya reglerna att det nu är förbjudet att elda trädgårdsavfall, men bland annat kommunernas branschorganisationen Avfall Sverige ser inte att bestämmelserna innebär ett förbud för villaägare att elda i sina trädgårdar.

Nya föreskrifter på gång

I Melleruds kommun följer man Dalslands miljö- och energiförbunds lokala föreskrifter för hantering av avfall, och eldning av bioavfall är därför redan förbjudet på vissa platser och tider på året. Trädgårdsavfall ska istället för att eldas komposteras eller lämnas på en återvinningscentral.

– I och med att det finns oklarheter kring tolkningen av de nya bestämmelserna och de lokala föreskrifterna inte är uppdaterade än så följer vi tillsvidare de tidigare lokala föreskrifterna. Arbetet med de nya föreskrifterna pågår just nu, säger Dan Gunnardo, förbundschef på Dalslands miljö- och energiförbund.

Förbjudet att elda

I de senaste lokala föreskrifterna i Dalsland från 2020 står att det är förbjudet att elda bioavfall mellan 15 april och 30 september inom områden med detaljplan eller områdesbestämmelser. Det går dock att söka dispens och för övriga områden finns inget förbud.

I Melleruds kommun har man i nuläget inga områdesbestämmelser, och du kan enkelt kolla om du bor inom ett detaljplaneområde på kommunens webbkarta med gällande detaljplaner.

Regeringen planerar att förtydliga eldningsreglerna – och till P4 Väst säger klimatminister Romina Pourmokhtari att förtydligandet ska komma efter våren.