Nya cykelställ på gång – tillverkas av unga företagare

I sommar kommer man kunna parkera sina cyklar i helt nya cykelställ runtom i Dalsland. Det är Viggo Olsson och Douglas Stam som byggt dem genom sitt företag Dalställ UF, som de drivit vid sidan av skolan.
– Det kommer finnas tre olika modeller, säger Viggo.

ANNONS
|

Viggo Olsson och Douglas Stam från Dals Rostock har precis tagit studenten från teknikprogrammet på Karlsbergsgymnasiet i Åmål med inriktning på produktionsteknik.

Under hösten 2023 kom de i kontakt med Erik Josefsson, projektledaren för Dalsland – Sveriges graveldestination och The Dalsland Experience, som efterfrågade cykelställ till sina guidade cykelturer runtom i Dalsland.

– Det har verkligen funnits ett behov av fler cykelställ, då det varit ett problem att kunna parkera cyklarna någonstans när man vill stanna vid ett café eller så, säger Erik Josefsson.

Han tänkte att det kunde vara en passande uppgift för ungdomar som kanske ville starta ett UF-företag eller ha det som ett projektarbete.

– Då kontaktade jag den klassen som Viggo och Douglas gick i, och de ville förverkliga projektet, säger han.

Startade Dalställ UF

Viggo och Douglas startade då sitt företag Dalställ UF, via Ung Företagsamhet – en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som är en del av den globala organisationen Junior Achievement.

– Vi började med att arbeta fram olika prototyper i 3D-program, sedan presenterade vi dem för kunden. Vi bollade även mycket med rådgivare, skolan och företaget vi tillverkar dem hos, säger Viggo.

De kom slutligen fram till tre olika modeller – en för två cyklar, en för fem och den största rymmer fjorton cyklar.

– Vi har redan sålt tre av den största varianten, säger han.

Tillverkas i Mellerud

Cykelställen tillverkas i Mellerud, via Beamon som är ett företag inom plåt- och skärande bearbetning.

Tanken var egentligen från början att de skulle låna skolans lokaler och tillverka allt själva, men det blev för svårt att få till.

– Sedan tänkte vi bygga dem själva i Beamons lokaler, men eftersom vi tog studenten precis så har det varit mycket i skolan och svårt att få till, säger han.

Så beslutet landade till slut på att Beamon tillverkar hela produkten, men Douglas och Viggo står för kostnaderna.

Klara i mitten av juni

De tre av den större varianten som är beställda är redan färdigsvetsade, så nu återstår egentligen bara lackeringen. De räknar med att cykelställen är klara redan i mitten av juni.

– Det kommer stå ett vid Åmåls torg, ett annat vid cafét Not Quite på Fengersfors bruk och ett vid Erik Josefssons cykelaffär i Bengtsfors, säger Viggo.

Svårt att driva vidare

Men framtiden för Dalställs UF är just nu oviss – lumpen väntar och eftersom de tagit studenten så får det inte längre drivas som ungdomsföretag.

– Vi har tonat ner förhoppningarna lite, eftersom vi haft mycket annat vid sidan av. Vi får se om vi driver det vidare under andra former, säger Viggo.

Vinstmarginalen har också minskat, eftersom de blev tvungna att tillverka dem via Beamon. Men Viggo är ändå nöjd över sin och vännen Douglas prestation i det stora hela.

– Vi kunde ha riktat in oss på kunder med större budget, men för oss har det varit viktigt att hålla en lokal förankring och då har vi behövt hålla ett rimligt pris, säger han.

Även Erik Josefsson är imponerad av killarnas engagemang.

– De har varit otroligt proffsiga, och det har varit kul att jobba med dem, säger han.