Multiarena ska göra rasterna roligare: ”Vill prova allt”

Nu fylls skolgårdarna med barn igen efter sommaren. För vissa är det en helt ny upplevelse, för andra är det ganska invant men ändå spännande. Om en vecka invigs en multiarena på skolgården som ska bidra till både lek och lärande.
– Jag vill prova allt, säger Lisa Oscarsson, som börjar fyran nu.

ANNONS
LocationMellerud|
|

I multiarenan ska eleverna kunna välja om de vill aktivera sig fysiskt med olika bollsporter, löpning eller att hoppa studsmatta. Det kommer även att finnas lugna avdelningar för dem som bara vill måla eller läsa en bok.

– En meningsfull rast är väldigt viktig för att eleverna ska kunna hämta energi och bygga nya relationer, säger Camilla Berglöv-Hermansson, rektor för Nordalsskolan.

Skolans elevråd har fått vara med och tycka till om vad multiarenan skulle innehålla. Detta är en satsning som kommunen gjort för alla barn i Mellerud. Tanken är att arenan även ska vara öppen efter skoltid.

Första skoldagen är avklarad för eleverna i förskoleklassen på Nordalsskolan. Kusinerna Vilma Svensson och Algot Coster har många nya intryck att berätta om.
Första skoldagen är avklarad för eleverna i förskoleklassen på Nordalsskolan. Kusinerna Vilma Svensson och Algot Coster har många nya intryck att berätta om. Bild: Helena Eriksson

Spännande start för de yngsta skolbarnen

Just idag var det första skoldagen för alla barn i förskoleklassen. Föräldrarna väntar spänt utanför klassrummet när dagen är slut. En av dem är Rebecka Svensson som är här med sonen Emil för att hämta storasyster Vilma och kusinen Algot från skolan.

– Det har varit pirrigt idag, och lite nervöst, även för mig som mamma, skrattar hon.

Dottern Vilma är det tredje barnet i familjen som hon följt till den allra första skoldagen.

– Det är lika nervöst varje gång, erkänner hon.

Äntligen öppnas dörren och fröken Birgitta tittar ut. Hon hälsar på alla föräldrar och berömmer dem för deras fantastiska barn. Sedan låter hon barnen gå ut ett i taget till väntande släktingar och föräldrar. Vilma och Algot kommer springande och kastar sig om halsen på Rebecka.

Vilma har massor att berätta, om hur de delades upp i den röda och den blå gruppen, och att de fick leka Följa John när de skulle gå tillbaka till klassrummet.

Algot visste inte riktigt vad han skulle förvänta sig. Det blev inte alls som han trodde, men väldigt bra ändå. När han fick välja ett ord i klassrummet som beskrev hans känslor så valde han ordet ”glad”.

Tryggheten viktigast

Rektor Camilla Berglöv-Hermansson menar att det är A och O är att bygga goda relationer mellan barn och lärare.

– Alla i personalen är med ute på varje rast i början för att skapa en extra trygg miljö, berättar rektor Camilla.

Speciellt när det gäller de yngsta barnen, som börjar i förskoleklass, är det viktigt att ha fingertoppskänsla.

– Vissa barn har hemlängtan och är oroliga och dem tar vi hand om lite extra de första dagarna, säger Camilla.

Rektor Camilla Berglöv-Hermansson är med och spelar gaga-boll med några elever i årskurs fyra på Nordalsskolan.
Rektor Camilla Berglöv-Hermansson är med och spelar gaga-boll med några elever i årskurs fyra på Nordalsskolan. Bild: Helena Eriksson

Nya vänner väntar fyrorna

Även för de barn som började fyran idag är det mycket nytt att ta in. De är uppdelade på tre klasser med cirka 21 elever i varje klass, som kommer från både Fagerlidsskolan och Nordalsskolan.

Ellen Walentin Winåker och Naya Al Khalil har båda börjat klass 4B. Ellen har gått på Fagerlidsskolan tidigare. De kände igen varandra direkt eftersom de båda gick på Friidrottsskolan i somras.
Ellen Walentin Winåker och Naya Al Khalil har båda börjat klass 4B. Ellen har gått på Fagerlidsskolan tidigare. De kände igen varandra direkt eftersom de båda gick på Friidrottsskolan i somras. Bild: Helena Eriksson

Fatima Al Hamed tycker det är kul att få nya klasskamrater från Fagerlidsskolan, men hon har inte hunnit prata med någon av dem än. Det har däremot Naya Al Khalil gjort. Hon upptäckte en tjej som hon gick på friidrott med under sommaren. Det var Ellen Walentin Winåker. Nu går de i klass 4B tillsammans.

Ellen trivs redan bra på sin nya skola. Hon gillar att den är större och att det finns så mycket roligt att göra här.