Daniel Jensen (KD) och Anna Granlund säkerhetschef fick nyheten via andra medier.
Daniel Jensen (KD) och Anna Granlund säkerhetschef fick nyheten via andra medier. Bild: Arkivbild

Missvisande om efterlysta flickor skapar oro i Mellerud: ”Viktigt visa omsorg”

Den uppmärksammade händelsen häromveckan med tre efterlysta minderåriga flickor i fokus har skapat oro och frågor bland invånarna i Mellerud. En anledning är den ytterst begränsade informationen som lämnas.
– I sådana här lägen är det viktigt att vi visar omsorg om varandra och undviker att spekulera och sprida rykten, säger Anna Granlund, säkerhetschef i Melleruds kommun.

ANNONS
|

Hon säger också att hon förstår att rapporteringen i medierna väckt starka känslor. Där framstod det som att flickorna hållits instängda i ett hus strax söder om Mellerud där de också skulle ha misshandlats.

– Vi har diskuterat händelsen i kommunen men eftersom det inte är ett pågående ärende hos oss vet vi inte mer än det som framkommit i media. Det kan bli aktuellt att kommunen kommer att göra någon form av uttalande längre fram, säger Anna Granlund.

”Hållits instängda”

Det var natten till söndagen den 7 april som flickorna knackade på dörren till ett främmande hus strax söder om Mellerud. De var då lätt klädda och nedkylda och berättade att de rymt från ett hus där de hållits instängda i flera månader utsatts för våld.

I samband med det gjordes en polisanmälan som är rubricerad som misshandel. Förundersökningen leds av åklagaren Oscar Johansson vid åklagarkammaren i Uddevalla.

Han konstaterar ingen person är frihetsberövad. Förundersökningen går vidare med sedvanliga utredningsåtgärder. Det betyder att förhör ska hållas med de tre flickorna och vittnen.

”Missvisande bild”

Till TTELA uppger han att det är en missvisande bild som sprids av händelsen.

Om flickorna skulle ha misstänkts hållits inlåsta någonstans skulle rubriceringen ha varit människorov. Nu är rubriceringen tre fall av misshandel.

Oscar Johansson liksom polisen är i övrigt mycket förtegna.

Känt är att flickorna var efterlysta efter att ha rymt från LVU-boenden utanför kommunen.

LVU står för Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga och är ett komplement till socialtjänstlagen.

I Mellerud väckte nyheten från andra medier stor uppmärksamhet. På kommunen ställde man sig frågande.

Inget känt ärende

– Det är inget känt ärende i Melleruds kommun, så jag kan inte kommentera detta. Det har ingen koppling till Melleruds socialtjänst, säger Carina Holmqvist, chef på individ- och familjeomsorgen i Melleruds kommun.

För Daniel Jensen (KD), ordförande i socialnämnden, kom nyheten som en stor överraskning.

– Jag satt i bilen på väg in till Mellerud och ett möte med socialnämndens utskott när jag hörde nyheten i radion. Min första tanke var att bara det inte är något av våra familjehem det handlar om eller på annat sätt handlade om Mellerud, säger han.

Han ställde frågan på mötet utan att den lades till på dagordningen. Ingen av deltagarna hade hört om det förrän det kom via nyhetskanalerna.

– Då började tjänstemännen på förvaltningen att via sina kanaler undersöka vad som hänt. Det visade sig att vi inte har något pågående ärende gällande de här flickorna utan deras LVU-ärenden handläggs av annan kommun, säger han.

På grund av sekretess vet han inte vilken eller vilka kommuner det handlar om. Det är inget ärende för Melleruds kommun.

– Däremot kan det hända att kommuner ber varandra om hjälp i vissa ärenden. Då agerar man på varandras uppdrag. Någon sådan begäran har inte kommit, säger Daniel Jensen.