Milton, fyra år, uppskattar nya biblioteket – i kapprummet

Nu är Melleruds första kapprumsbibliotek invigt. På Lundens förskola kan barnen och föräldrarna låna med sig böcker hem från förskolan.
– Jag gillar att läsa, säger Milton, fyra år, som undersöker böckerna.

ANNONS

Som en del av förskolan läsfrämjande arbete har man nu startat ett pilotprojekt på Lundens förskola tillsammans med Melleruds bibliotek. I hallen mellan avdelningarna Prästkragen och Blåklinten finns nu ett bibliotek i miniatyr.

– Vi arbetar med läsning och språkutveckling hela tiden på förskolan och erbjuder sedan tidigare bokpåsar som man kan låna med sig. Det här är ett ytterligare steg i det arbetet. Att läsa är jätteviktigt för att bland annat utöka barnens ordförråd och främja deras berättande, säger förskoleläraren Sofia Ahlström.

Synliga för barnen

Till skillnad från bokpåsarna står böckerna i kapprumsbiblioteket uppställda för att väcka barnens intresse. Bland de som var med på invigningen var det många som var nyfikna på den nya bokhyllan med det målade trädet bakom.

Milton, fyra år, berättade snabbt för kompisarna att han tänkte låna med sig en Bu och Bä bok hem.

– Jag tror den kommer vara bra. Jag har inte läst den innan, säger han.

Böckerna har man fått låna av biblioteket och utbudet ska bytas ut efter hand. Hittills har man bara böcker på svenska, till skillnad från bokpåsarna som finns på flera språk. Men Sofia Ahlström berättar att förhoppningen är att även kunna erbjuda böcker på andra språk i kapprumsbiblioteket framåt.

Hjälps åt för högläsningen

De senaste åren har det kommit flera rapporter om att föräldrar läser allt mindre för sina barn hemma. På Lundens förskola hoppas man att kapprumsbiblioteket ska bidra till att öka intresset för högläsningen.

Mamman Ola Madi var med sin dotter Lara på invigningen av kapprumsbiblioteket och berättar att läsning är något som de prioriterar hemma.

– Läsningen är jätteviktig och det här är en bra satsning. Barn behöver läsa mer och spendera mindre tid framför olika skärmar. Hemma hjälps vi åt. Ibland är det jag som läser, ibland är det min man och ibland hjälper storasyskonen till, säger hon.

LÄS MER:Här är de mest omtyckta förskolorna i Mellerud

LÄS MER:Enbart tolv barn har fötts – nu dras tjänster in i skolan

LÄS MER:Telaris förskola kommer längre med nya lådcyklar