Mellerudsföretaget: ”Har inte råd att forsla bort farliga avfallet”

Att transportera bort det farliga avfallet utanför Håverud kan kosta upp mot 55 miljoner kronor hävdar det utpekade företaget.
Miljö- och energikontoret inväntar en egen kostnadsuppskattning, men kan bland annat koppla in Kronofogdemyndigheten ifall företaget inte kan betala.
– Det viktiga här är att den som har förorenat betalar, säger Mika Thomasdotter, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

ANNONS
|

Företaget själva hävdar att åtgärderna kommer att kosta mellan 22 och 55 miljoner kronor.

I ett svar till Dalslands miljö- och energikontor skriver man att ”det inte är skäligt att begära att företaget ska ombesörja bortforslingen av fines och jordprodukt”. Detta då man bland annat ser att företaget inte kommer att kunna stå för kostnaden utan att gå i konkurs innan de kan transportera bort avfallet.

– Vi vill veta hur de landat på den summan. Det är ju ett väldigt stort spann. Vi har även skickat ut en egen enkät till flera avfallsbolag för att få en egen uppskattning, säger Mika Thomasdotter, Miljö- och hälsoskyddsinspektör och ansvarig handläggare i ärendet.

Vad händer om företaget inte kan betala?

– Då finns det flera olika vägar. I vissa ärenden, som bland annat ”Think Pink” fallet, finns det exempel på när kommuner gått in med pengar för akuta åtgärder. Då lämnar man sedan över det till kronofogden för att driva in pengarna av de ansvariga. Och i vissa ärenden kan man också ha rätt till att kronofogden gör åtgärderna. Alltså att de beställer tjänsten och sedan driver in pengarna, säger Mika Thomasdotter.

Cirka 35 000 ton krossat restmaterial från behandling av avfall från skrotade bilar och annat metallskrot lades upp på en tomt utanför Håverud.
Cirka 35 000 ton krossat restmaterial från behandling av avfall från skrotade bilar och annat metallskrot lades upp på en tomt utanför Håverud. Bild: Dalslands miljö- och energikontor

– Ett annat alternativ är att man ser det som en fråga om ansvar för föroreningar på platsen istället för ansvaret för avfallet. Då kan det vara fler aktörer i det här fallet som kan ses som ansvariga.

– Det finns en hel verktygslåda med åtgärder för fall där ursprungsverksamheten inte finns kvar eller har möjlighet att utföra åtgärderna, men vi ser att det viktiga här är att den som har förorenat betalar. I nuläget har vi en ansvarig verksamhet och det är dem vi vänder oss mot, säger Mika Thomasdotter.

Vill invänta dom

Utöver kostnaden hänvisar också företaget till rättsprocessen om avfallet. De menar att den kommer att avgöra vem som bär ansvaret för innehållet i avfallet. Fyra företag och flera privatpersoner står åtalade i fallet. Däribland Stena Recycling AB.

På grund av svårigheter att hitta datum då alla parter kan delta, berättar Vänersborgs tingsrätt för Melleruds Nyheter via mejl att rättegången kommer att hållas först efter årsskiftet.

Avfallet innehåller bland annat förhöjda halter av PFAS och flera företag står åtalade för grovt miljöbrott.
Avfallet innehåller bland annat förhöjda halter av PFAS och flera företag står åtalade för grovt miljöbrott. Bild: Polisen

I och med att företaget inkommit med ytterligare uppgifter behöver man jobba mer med ärendet innan miljö- och energinämnden kan fatta beslut om ett föreläggande.

Hur lång tid det kan ta att transportera bort avfallet är svårt att säga. Ytterligare utredning kommer även att krävas för att avgöra saneringsbehovet på platsen.

– Om vi bara ser till transporter så tog det ungefär ett år att få dit materialet. Sedan är det så att borttransporten kommer att behöva göras med viss försiktighet och kontroll för att inte sprida föroreningar. Vilket kan göra att det tar längre tid, säger Mika Thomasdotter.

LÄS MER:De vill att det farliga avfallet utanför Håverud transporteras bort

LÄS MER:500 gånger högre halter – det innehåller det farliga avfallet

LÄS MER:Sju personer åtalas för grovt miljöbrott och penningtvättsbrott – brottsvinst på över 11 miljoner