Mellerudsbo hittade dolk från bronsåldern i en kohage

Det var under sommaren 2018 som en Mellerudsbo, en man i 40-årsåldern, hittade en dolk av brons i en kohage intill sjön Nären. Nu belönas han med 14 000 kronor av Riksantikvarieämbetet för sitt fynd.

ANNONS

Fornfyndet hittades i sträckningen för en nedgrävd kabel i en kohage, nära en björk intill en fiskestuga vid sjön Nären i Holms socken.

Kortsvärdet, eller dolken, som har daterats till bronsåldern (1800–500 f.Kr) är 34,4 centimeter långt, varav tången mäter sju centimeter. Klingan är 4,2 centimeter som bredast och upp till sex millimeter tjock. Dolken väger 202 gram.

Bladet har mindre skador och saknar handgrepp. Dolken finns nu på Lödöse museum som planerar att föra dolken till sina samlingar efter konservering.

Mannen som hittade dolken belönas nu med 14 000 kronor av Riksantikvarieämbetet för sitt fynd, som värderas ha ett marknadsvärde på just 14 000 kronor.

Många föremål lämnas aldrig in

Jakob Wahlström, antikvarie Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen, menar att det är lite svårt att säga hur vanligt det är med den här typen av fynd, hittade av privatpersoner utanför arkeologiska undersökningar. Anledningen är att inte alla anmäls eller lämnas in.

– Det finns nog ganska många exempel på diverse föremål som inte lämnats in och som istället kanske har gått i arv i familjer tills kunskapen om fyndplats och eventuella kontexter gått förlorade. Det är dock viktigt att anmäla föremålen om man hittar något man misstänker är ett fornfynd. Dels är man enligt kulturmiljölagen skyldig att anmäla fornfynd till länsstyrelsen eller Polismyndigheten, dels är det viktigt för kunskapsbyggandet, säger han.

Som ett pussel

Jakob Wahlström understryker att man kan se kunskapen om historien och forntiden som ett pussel som hela tiden läggs.

– När nu den här dolken lämnats in, och kan förvaltas för framtiden samt tillgängliggöras för forskning, kan den fungera som en liten pusselbit som skulle kunna berätta något om exempelvis vilka som rörde sig på platsen för några tusen år sedan eller vilka hantverkstekniker de använde. Den kan alltså bidra till en bättre förståelse för tiden den kommer ifrån, säger Jakob Wahlström.