Melleruds kommun fick en miljon kronor för mycket – för sjuklönekostnader

Under pandemin betalade Försäkringskassan ut över en miljon kronor för mycket till Melleruds kommun för höga sjuklönekostnader.
– Det här är inga nya uppgifter för oss, säger ekonomichefen Elisabeth Carlstein.

ANNONS

I Sverige finns ett högkostnadsskydd mot höga sjuklönekostnader som innebär att arbetsgivare kan få ersättning för kostnader över en viss nivå. Under pandemins första fas våren 2020 mer än fördubblades arbetsgivarnas sjuklönekostnader per månad, vilket de kompenserades för genom tillfälliga regler som innebar att staten stod för en större del av sjuklönekostnaderna.

Försäkringskassan har nu beslutat att Melleruds kommun mellan perioden april 2020 och mars 2022 fick ut totalt 1 007 000 kronor för mycket i ersättning. Något som ekonomichefen Elisabeth Carlstein säger gäller flera kommuner i Dalsland.

– Vi rapporterade in sjuklönekostnader genom arbetsgivardeklarationerna 2020, 2021 och 2022 för att erhålla ersättningen. 2022 uppdagades det av systemförvaltaren i Dals Ed att leverantören hade lagt in felaktiga lönearter. Så detta gäller alla kommuner i Dalsland som hade det här systemet, säger hon.

– När vi fick reda på detta gjorde vi korrigeringar som vi lämnade in till Försäkringskassan 2022. Det här var ingen ny uppgift för oss och beloppet är redan betalt.