Intresset för att flytta till Melleruds kommun och bilda bogemenskap är stort.
Intresset för att flytta till Melleruds kommun och bilda bogemenskap är stort. Bild: Tommy Löfgren

Mellerud vill underlätta för nybyggare – kan bli småhusby

Ska Dals Rostock få en nybyggarby med kommunens godkännande? Nu finns ett förslag till ett inriktningsbeslut som gör det möjligt. Kommunen är positiv till projektet Bogemenskap Dalsland, som vill inspirera människor att flytta till Dalsland.

ANNONS
|

– Jag vill få till en bred politisk förankring. Det handlar dels om att visa upp Melleruds kommun, men också försöka få inflyttning i hela Dalsland, säger Jörgen Eriksson, Kommunpartiet Mellerud och ordförande i byggnadsnämnden.

Det finns en trend av grupper med personer som vill flytta till landsbygden och bo med andra som har liknande intressen. En sådan plats är Dals Rostock, där man planerar att skapa en småhusby nära Kroppefjälls naturreservat. Det är också en plats med goda pendlingsmöjligheter till Göteborg, Trollhättan och Vänersborg.

Kan gå vidare

Förslaget som kommunpolitikerna ska ta ställning till innebär att projektet får undersöka möjligheterna för olika boendeformer i det tidigare Kroppefjälls särskilda boende.

Deltagarna ska även kunna hyra rum där. Kommunen föreslår också att deltagare ska få arrendera mark vid Sandlycke gård och eventuellt köpa delar av det detaljplanelagda området norrut.

Dalslands folkhögskola driver projektet Bogemenskap Dalsland med stöd av Leader och Europeiska jordbruksfonden. De har arrangerat omställningskonferenser i Dals Rostock 2023 och 2024, med deltagare från hela landet. Senast för ett par veckor sedan vilket Melleruds Nyheter rapporterat om.

”Kreativa människor”

Jörgen Eriksson menar att Dals Rostock har visat sig vara en plats som passar för projektet. Dels genom att det redan finns många kreativa människor på orten, dels för att kommunen har tillgänglig mark i form av Sandlycke gård.

Det som talar för det är också att projektledningen för Bogemenskap Dalsland beslutat att flytta nästa träff från Färgelanda till Dals Rostock.

Det blir en inspirationfestival för utflyttare, omställare och gröna vågare 2.0 med namnet ”Det spirar i myllan”. Den arrangeras helgen 14-16 juni samtidigt som musikfestivalen Rostock Festival sker.

Där blir det ett brett utbud med aktiviteter, öppna verksamheter och livemusik med bland annat Louise Hoffsten, Daniel Lemma och Heartwood (Carro Anderbergs nya trio).

.