Mellerud bland de bästa på svensk mat

I Melleruds skolor och äldreomsorg är det främst svensk mat på tallrikarna. Ny statistik från Jordbruksverket och MATtanken visar att kommunen är bland de tio bästa i Sverige.
– I kombination med våra duktiga kockar blir det väldigt bra mat, säger kostchefen Martin Zetterström.

ANNONS
|

I köket på Rådarestaurangen håller man nu på att städar matsalen och köket när eleverna på Rådaskolan tagit sommarlov. I köket lagar man under året mat både till eleverna på skolan, men även till flera andra kommunala verksamheter i kommunen.

Maten som serveras är till stor del lagad på svenskproducerade livsmedel.

– Det viktigt att värna om de lokala producenterna, att köpa närproducerat är även viktigt om man ser till krisberedskap. Handlar man inte i fredstid så kan man inte räkna med att få handla om det blir kris. Sedan är det också väldigt bra produkter och i kombination med våra duktiga kockar blir det därför väldigt bra mat, säger Martin Zetterström.

Mellerud på sjunde plats

Nästan 60 procent av inköpen av livsmedel, sett i kronor, till offentliga verksamheter i Melleruds kommun är producerade i Sverige. Detta enligt statistik från Jordbruksverket och verksamheten MATtanken, som Jordbruksverket, LRF, Livsmedelsverket och Sveriges Konsumenter står bakom. Den höga procentenheten gör att Melleruds kommun hamnar på sjunde plats bland alla kommuner i Sverige.

– 39 procent av de livsmedel vi köper är också närproducerade vilket vi är väldigt stolta över. Vi använder oss av en leverantör som heter Skafferi Väst som samlar alla producenter i närområdet som vi sedan genom Skafferi Väst köper varor av, säger Martin Zetterström.

Får inte kräva svenska livsmedel

När kommuner ska ordna avtal som köken sedan köper livsmedel genom så går det inte att ställa vilka krav som helst. Reglerna för offentliga upphandlingar är baserade på EU-direktiv där stort fokus ligger på att värna om öppen konkurrens och fri rörlighet av varor inom EU.

– Vi får till exempel inte säga att vi vill ha en svensk kyckling på grund av att leverantörer i hela EU ska kunna svara på en upphandling. Då får man istället ställa krav på djuruppfödningen så att man kan styra det åt svenskt håll, säger Martin Zetterström.

I Mellerud säger han att kycklingen som serveras i de offentliga verksamheterna alltid är svensk och att ungefär 98 procent av alla animaliska produkter köps av svenska producenter.

– Totalt är 73 procent av våra livsmedel svenska, men vissa varor är tyvärr svåra att köpa från Sverige och måste importeras, såsom exempelvis kaffe och bananer.

De avtal som kommunen har med Skafferi Väst började gälla 2022 och löper ut 2026, Martin Zetterström säger att man hoppas förlänga avtalet och kanske till och med utöka det.

– Att även få med mer närproducerade grönsaker hade varit väldigt bra. Potatis har vi idag från Värmland, men grönsaker är tyvärr inte från närområdet.