Mellbo satsar på nya miljörum: ”Det är jättebra!”

De boende i Kvarteret Gården i centrala Mellerud har precis fått ett sprillans nytt miljörum. Gården är ett av flera bostadskvarter hos Mellbo där det nu ska bli enklare att sortera förpackningar som ska återvinnas.
– Det är jättebra, innan har man fått åka till återvinningen, säger Barbro Jonasson, som bor i kvarteret.

ANNONS
|

Tidigare var det återvinningsstationerna som gällde för hyresgästerna om man skulle slänga exempelvis metall eller glas. Det har bland annat inneburit problem med nedskräpning, eftersom saker ibland lämnades kvar i påsar på gården istället för på återvinningsstationen.

Men nu är det ändring på det. Under onsdagskvällen invigdes ett splitternytt miljörum där de boende enkelt nu kan sortera plast, metall, papp, tidningar och glas.

”Ska vara lätt att göra rätt”

Kvarteret Gården är Mellbos största lägenhetsfastighet med 50 hushåll. Många av de boende – barnfamiljer såväl som yngre och äldre personer – har samlats ute på gården för att prata med Mellbo, som är på plats med bland andra nytillträdde vd:n Jhonny Lystad, kommunikatör Maja Holmgren, uthyrningsansvariga Catharina Åbom Häll och fastighetschef Sören Asklund.

– Det ska se trevligt ut här, så att man vill använda miljörummet. Och det ska vara lätt att göra rätt, säger Maja Holmgren medan hon visar upp den nya satsningen. Här finns tydliga skyltar som visar var olika saker ska slängas.

Hittills har Mellbo färdigställt fyra nya miljörum i Mellerud, det här är det femte. Närmast är det tre ytterligare miljörum på gång, bland annat vid grannfastigheten. Sedan är planen att fortsätta med alla Mellbos fastigheter runt om i kommunen.

– Vi inventerar först och ser var det är möjligt. Om det inte finns befintliga rum inomhus att använda så tittar vi om det går att placera kärlen utomhus, säger Maja Holmgren.

Varför gör ni det här just nu?

– 2027 ska alla, även villahushåll, ha fastighetsnära återvinning. Men vi ville komma igång i god tid, plus att det har varit problem med nedskräpning på sina håll, säger hon.

Två av dem som står på gården och spanar in nya miljöhuset är Oxana Kraft och Barbro Jonasson. Oxana har bott här sedan i maj medan Barbro flyttade hit för 18 år sedan. Men båda är helt överens:

– Det här är en jättebra satsning.

Båda tror att det nu blir enklare för alla att sortera rätt.

Satsning på boendedialog

Samtidigt med detta gör Mellbo just nu också en satsning på boendedialog.

– Vi som fastighetsägare kommer ut och möter hyresgäster och fångar upp funderingar och förbättringsförslag, säger Jhonny Lystad, som ägnar kvällen till att prata de boende i Kvarteret Gården.