Många minnen kom upp bland djuren i Älvanparken

Många hade bänkat sig i Älvanparken när det anordnades djur- och naturdag under måndagen. Här kunde vem som ville klappa hästar, getter, hundar och en kanin. Dessutom bjöd Roland Skarin och maffiga ardennerstoet Neija på hästskjuts genom centrala Mellerud.

ANNONS
|

På uteplatsen hade flertalet förväntansfulla personer, många av dem boende i Älvanhuset, bänkat sig. Carolina Arvidsson går runt med den långhåriga kaninen Fluffis så att de får smeka den mjuka pälsen. Någon minns hur man förr i tiden åt kaninkött. Det var vanligt förr i Sverige, idag är det mycket vanligare i Sydeuropa än här.

Det är för övrigt Carolina som äger alla djuren, förutom hundarna. Hon informerade om djuren för besökarna och berättar att hon driver en miniridskola hemma med namnet Ponnykulskolan i Brålanda.

Matade getter med maskrosor

Getterna Gunhild och Getrud charmade alla – särskilt Doris Lindberg, Ulla Eliasson och Birgitta Ljung som matade dem med maskrosor.

– Det här är jätteroligt, kul när det händer något, konstaterar Birgitta.

Två fina shetlandsponnys, Pricken och Knut, leds runt på gräsmattan. De är mest intresserade av det gröna gräset, vilket passar bra för då passar bland annat Erna Lindblom på att borsta Knut.

Sven-Olof Karlsson sitter bekvämt på sin permobil och borstar även han Knut som står snällt stilla.

– Detta är jättetrevligt och vilket härligt väder vi har, konstaterar han.

Ponnys användes i gruvor

Hästarna framkallar en del minnen. Axel Ljung berättar att hans farfar Olof Alfred Ljung var över till Amerika vid tre tillfällen för att jobba i gruvor.

– De använde sådana här små ponnys i arbetet. Farfar köpte gården Södra Kroken i Ör för pengarna han tjänade i Amerika. Han kallade sig Alf Young ”over there” och en kompis som åkte med över till Amerika döpte en sjö i närheten till Lake Young. Ett litet samhälle som låg nära förresten hette Melrude, säger Axel Ljung.

Roland Skarin, Broängen, tog med sig nioåriga ardennerstoet Neija. De bjöd på hästskjuts i en fin gammal vagn genom Melleruds centrum. Många har säkert sett ekipaget tidigare, bland annat under Lions julmarknad i Mellerud då de brukar skjutsa lucia med följe.

Glada hundar

Monica Königsson kom med sina två hundar Maja och Cola – båda oerhört förtjusta i alla människor. De ville gärna hoppa upp och slicka alla i ansiktet, så Monica hade fullt upp med att bromsa deras framfart.

– De är inte så gamla och är väldigt glada i människor. Cola är bara nio månader, så hon är den som hoppar mest av dem, förklarar matte Monica.

Initiativtagare till djur- och naturdagen är Maria Andersson, aktiveringspedagog på Träffpunkt Älvan. Hon älskar själv djur.

– Jag fick idén redan när jag sökte tjänsten. Jag tänkte att DET ska jag göra och äntligen blir det av. Jag tycker mycket om djur, de har alltid varit mitt liv, säger Maria.