Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Erik Zienau

Man vägrade lämna blodprov – åtalas för våldsamt motstånd

I slutet av maj stannade polisen en bil i Trollhättan efter en vinglig färd. Nu åtalas föraren från Brålanda för bland annat rattfylleri och våldsamt motstånd.

ANNONS
|

Natten mellan en lördag och söndag i slutet av maj observerade en polispatrull i Trollhättan hur en bil på Vänersborgsvägen knappt kunde hålla sig på vägbanan.

När polisen stannade bilen frågade de föraren, som är en man i 30-årsåldern från Brålanda, varför han körde vingligt. Mannen svarade att han druckit lite vin innan han började köra.

Han kunde inte visa upp ett giltigt körkort, då han tappat det någon månad tidigare. Istället visade han upp en bild på körkortet som han hade på sin telefon.

I samband med att mannen stoppades av polisen upptäcktes också att han hade med sig 0,77 gram cannabisharts.

Slutade samarbeta

Mannen blåste positivt på plats och fick följa med till polisstationen i Vänersborg för kroppsbesiktning.

Till en början var mannen lugn, men väl på polisstationen slutade han samarbeta enligt polisen. Mannen misstänks bland annat att ha vägrat att lämna ett utandningsprov. På grund av detta fördes han till Norra Älvsborgs Länssjukhus för att istället lämna ett blodprov.

Väl på sjukhuset blev mannen ännu mer agiterade. Mannen behövde till slut hållas fast för att det skulle gå att ta ett blodprov utan att nålen ramlade ut då han krängde med kroppen och sparkade vilt.

Erkänner rattfylleri

I polisförhör erkänner mannen att han kört full och att han kört utan ett fysiskt körkort. Han erkänner även att han haft med sig cannabis, men nekar till att han skulle ha brukat den.

När det gäller hans beteende gentemot polisen nekar han till våldsamt motstånd. Mannen hävdar att han bara reagerat på polisens bemötande som han upplevde som hårdhänt.

Det blodprov som togs samma kväll visade att mannen var påverkad av alkohol och att alkoholkoncentrationen i hans blod under eller efter färden uppgick till 1,63 promille.

Nu åtalas han för grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd och olovlig körning.

LÄS MER:Kvinna spottade på polis och bet i polisbils klädsel

LÄS MER:Sju personer åtalas för grovt miljöbrott och penningtvättsbrott – brottsvinst på över 11 miljoner

LÄS MER:Företag misstänks för miljöbrott – förhöjda halter av PFAS